IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
Новини Варна
09:45 | 29 юни 2024
Обновен: 13:26 | 1 юли 2024

Работодатели търсят украински бежанци на форум във Варна

Интересът е главно в сферата на услугите и туризма, но работници се нужни и за други сектори

По материала работи: Слав Велев
Работодатели търсят украински бежанци на форум във Варна

Кадър: БНТ

80 украински бежанци са започнали работа у нас с помощта на мрежата "Каритас". И работодатели, и бежанци оценяват като особено полезни преките срещи между бизнеса и работниците. Във Варна вторият такъв форум събра над 50 участници, някои от тях вече са наели бежанци на работа.

Във Варна през сезона интересът е главно в сферата на услугите и туризма, но работници се търсят и в други сектори.

Десислава Хромченко, мениджър човешки ресурси: "Имаме 11 човека при нас наети, с руски и английски. Някои се занимават в счетоводен отдел, отдел баланси, имаме контактен център. Смятам, че компаниите, и не само към украинците, трябва да имат много добър подход към своите служители в процеса на обучение, за да могат да ги обучат и да задържат.", предаде БНТ.

Езиковата бариера и изненадващо по-високата квалификация на бежанците, са основните пречки при наемането им. Наталия Украинская е била фотодизайнер в Николаев, но втори сезон работи в хотела на Станислав Димитров:

"Камериерка съм. Работата ми харесва, всъщност правя това, което съм правила и вкъщи – поддържам реда, чистотата, няма нищо сложно. Нямам забележки, значи се справям. Ако искаш да работиш, винаги можеш да намериш работа. На мен нищо не ми е пречило да си намеря работа.

Станислав Димитров, хотелиер: "Ние работихме и с бежанци, и създадохме доста контакти. И от уста на уста предлагаме работа, който е заинтересован, който има нужда. Изключително доволен съм. Вършат си работата съвестно. Нямам никакви претенции, не ги деля на чужди и български работници."

Според работодателите, българският пазар на труда не се възползва достатъчно от потенциала на бежанците, а те от своя страна не винаги да достатъчно активни.

Десислава Хромченко, мениджър човешки ресурси: "Недостигът на квалифициран персонал, даже млади хора, които биха могли да бъдат обучени, е доста голям. И не смятам, че всички работодатели се възползват от това."

Станислав Димитров, хотелиер: "Имаше доста добра идея от страна на Агенцията по заетостта, в частност бюрата по труда. Създаде се една голяма база, но след това не видяхме тя да се осъществи като предлагане на работници. Но там съществуват пък други правни аспекти. Ако започнат работа, после не могат да се върнат да живеят по програма, каквато е идеята в момента."

Подкрепа, информация и консултации при подобни казуси предлагат от “Каритас”. Самата организация има работници-бежанци.

Виктория Сенник, социален работник: "Дойдох в България преди две години, тук съм във Варна, работех преди това в неправителствена организация като диджитъл комюнити офисър, сега работя в "Каритас" като социален работник. Не е трудно, много исках да работя с хора, да помагам, аз самата съм бежанец и искам да споделя този опит с такива хора като нас."

“Каритас” ще продължи да среща бежанци и работодатели с помощта на Върховния комисариат на бежанците.

От организацията следят какво се случва с всички наети работници.

Коментари

X23Hap ( преди 1 ден )
Hey people!!!!! Good mood and good luck to everyone!!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна