IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:30 | 27 юни 2024
Обновен: 02:34 | 30 юни 2024

Решено: 15 август е почивен ден за Варна

Дават до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране

По материала работи: Слав Велев
Решено: 15 август е почивен ден за Варна

Снимка: Общински съвет - Варна

Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“.

Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега  традицията се спазва без прекъсване.    

Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в които има обекти – общинска собственост.  31 сгради са включени в списъка за саниране със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, като в 10 от сградите има обекти, собственост на общината. Средствата ще бъдат заложени в общинските бюджети за следващите две години.

Към момента има забавяне на изпълнението на програмата. В национален мащаб от над 700 одобрени проекта са подписани едва 23 договора, стана ясно на днешното заседание

Друго решение, което съветниците взеха, е да се увеличи капиталът на „ДКЦ Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“ със 148 550 лв. Това е стойността на отпуснатите от общинския бюджет средства за ремонт на първи етаж на сградата.

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства.

 

Коментари

Новини Варна