IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:45 | 27 юни 2024
Обновен: 03:04 | 30 юни 2024

Коцев иска 7,5 млн. лева от Портних заради замърсяването на Варненското езеро

Съдът не допусна иска

По материала работи: Слав Велев
Коцев иска 7,5 млн. лева от Портних заради замърсяването на Варненското езеро

Администрацията на кмета на Варна Благомир Коцев предяви иск за 7,5 млн. лева срещу предшественика му Иван Портних заради замърсяването на Варненското езеро.

На вчерашното разпоредително заседание по делото внесеният граждански иск от настоящата кметска администрация не беше допуснат за съвместно разглеждане. Според Варненския окръжен съд това би забавило и затруднило съдебното производство, тъй като материалите от разследването са 55 тома. В съдебната зала нямаше представител на Община Варна, предаде "Дарик".

Заради процесуални нарушения съдебният състав за втори път върна внесения от прокуратурата обвинителен акт срещу  Иван Портних. В него има противоречия между фактите в обстоятелствената част и в диспозитива. Съдът прецени, че съществено нарушение представлява и разминаването в предявеното обвинение на Портних в досъдебното производство с това, което е посочено в обвинителния акт. По този начин е била ограничена възможността му да се защитава ефективно.  

Според прокуратурата бившият кмет е допуснал да бъдат замърсени морските води, което е довело до немаловажни вреди на околната среда. Второто обвинение срещу него е, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за стопанисването на тръбопровода, поради което е последвала значителна повреда в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. От прокуратурата посочват, че Портних не е предявил в гаранционния срок иск срещу изпълнителя, който е не е положил тръбопровода на дълбочина от три метра под дъното на езерото.

Първоначално обвинения за документна измама в особено големи размери бяха повдигнати на управителя на компанията „БТ-Инженеринг” Ботьо Табаков и служителката му Цветанка. На първото разпоредително заседание по делото на 14 февруари Варненският окръжен съд върна обвинителния акт и материалите от досъдебното производство спрямо двамата бяха изпратени по компетентност на европейската прокуратура.

Политическият момент в цялата тази история е ясен, заяви Иван Портних преди влизане в съдебната зала.

„Преди дни в курорта „Албена” се спука тръбата и видяхте какво стана – нищо. Ясно е, че тука политическа употреба на ситуацията е била такава”, добави бившият кмет.

Коментари

Калиакра ( преди 9 часа )
Използват се всякакви хватки Портних да не бъде осъден. Купена прокуратура, съд, знаем адвокатът му на кого е, отлагане на съдебното заседание, той се прави че не разбира, защото и други правили нарушения. Той има за още много да си плаща. Да си плати и за НЕЗАКОННОТО уволнението на гл.архитект. И за още много...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
hahahahaha ( преди 2 дни )
Безумно нагъл шарлатанин освободи терена в морската градина които заради за да си сложиш шатри и да си направиш платен паркинг! нагъл сектант шарлатано ***!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Ivan11 ( преди 2 дни )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна