IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
10:15 | 27 юни 2024
Обновен: 23:20 | 29 юни 2024

Варна е първенец по морбили в България

Вирус с обрив в гърлото мъчи децата

По материала работи: Слав Велев
Варна е първенец по морбили в България

Братче и сестриче са в болница заради дребната шарка/Инфекциозна болница - Варна/Снимка: АРХИВ

Варна е първенец по брой заболели от морбили у нас. Братче и сестриче от областта са в болница. Най-много случаи на най-заразното инфекциозно заболяване са регистрирани именно в тази част на България. Само преди седмица здравните власти съобщиха за цяло заболяло семейство в региона след завръщането му от чужбина. 8 от 10-те случая на морбили в България са открити в морската област, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, предаде "Телеграф". За отминалата година не е имало нито един случай на инфекциозното заболяване у нас. 

Епидемиолозите търсят източника на заразата и проучват имунизационния статус на заболелите деца. Последните три случая са от понеделник. Става въпрос за 2 деца – братче и сестриче от Варненско, и една жена, която не е свързана с тях - на 51 г., отново от Варненско, но в друго населено място. Пациентите са в болница в стабилно състояние, съобщиха за вестник „Телеграф“ от здравното министерство. За тях няма данни да са излизали извън страната. 

Първият случай за годината у нас беше от София. 4-годишно дете заболя от дребна шарка в началото на април. То се оказа само с една ваксина. Месец по-късно същата диагноза беше поставена на дете на година и 4 месеца. Българчето живеело в Англия и пристига със семейството си у нас в края на май, обясниха от здравното министерство. Този случай се определя като вносен, а не местен, защото се предполага, че заразяването е станало на Острова.

Междувременно и типичните летни инфекции набират скорост у нас. Ентеровирусите, които са характерни за лятото, започват с висока температура, гърлобол, кашлица и коремни болки. За топлите месеци е типична и херпангината, протичаща с мехурчета по твърдото и мекото небце. Често ентеровирусните заболявания причиняват обриви по тялото, по-широко познато е заболяването „ръка-крак-уста“, причинено главно от коксаки А16, като за него характерен е обривът по гърлото, около устата, както и по дланите и стъпалата.

Други ентеровируси могат да причинят хеморагичен конюнктивит, силни мускулни болки, рядко се засяга и сърдечният мускул или централната нервна система под формата на менингит или енцефалит, коментира д-р Димитър Комитов от Катедрата по инфекциозни заболявания на ВМА.

Коментари

Новини Варна