IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
12:00 | 25 юни 2024
Обновен: 12:06 | 30 юни 2024

Интегрират бежанците във Варна

За украинците морската столица е предпочитано място за живеене у нас

По материала работи: Слав Велев
Интегрират бежанците във Варна

Седа Кузуджу - представител на Върховния комисариат на бежанците на ООН (ВКБООН) в България и кметът на Варна Благомир Коцев/Снимка: Община Варна

Мерки в подкрепа интеграцията на бежанците във Варна обсъдиха днес кметът Благомир Коцев и Седа Кузуджу - представител на Върховния комисариат на бежанците на ООН (ВКБООН) в България. В разговорите се включиха и  заместник-кметовете - по социалната политика Снежана Апостолова и по образование - Павел Попов.

По време на срещата стана ясно, че тази година нараства броят на търсещите убежище в България семейства, преобладаващо украински граждани. В най-голям процент те са жени с деца, имащи нужда от дом, образование и работа. За много от тях Варна е предпочитан град, заради сходствата в езика, близостта на териториите, климата и религията, посочиха експертите от ВКБООН. По думите им основен стълб в механизмите за културна и социална интеграция на бежанци и главен приоритет в работата им  е осигуряването на достъп до образование и предоставяне възможности за работа. 

Една от дългогодишните инициативи на Комисариата за приобщаване на бежанци е международната кампания "Food for thought" -  храна приготвена от ръцете на различни култури и етноси, която да събира хората заедно и провокира позитивни разговори докато се хранят, разказаха международните експерти. Обсъдени бяха още броя на децата посещаващи детски градини и училище във Варна, както и позитивните примери на общности подкрепящи бежанците в града. Тема на разговорите бяха и възможностите за работа и реализация, организация на езикови курсове и ролята на местната власт в живота на търсещите убежище. По време на срещата, двете страни се обединиха около идеята да се потърси пространство, където представители на Общината да предоставят консултации за бежанци, търсещи връзки с работодатели, информация за административни и социални услуги и образование. 

Седа Кузуджу е на посещение във Варна, където по-рано вчера на ул. "Опълченска"2, по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН бе официално открит Общностен център Компас - Варна, част от Българската мрежа за закрила и включване "Компас". Съинициатори са Асоциация „ЕНЕРДЖИ“, с партньорството на Български червен кръст, Фондация за достъп до права ФАР и Каритас България. 

На откриването на Общностен център Компас представиха фотоизложба „Пътят на бежанеца“. Експозицията е реализирана със съдействието на варненски фотожурналисти, отразяващи бежанците от войната в Украйна.

Коментари

Новини Варна