IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
Новини Варна
16:26 | 24 юни 2024
Обновен: 14:27 | 28 юни 2024

С 4,5 млн. лв. увеличават парите за чистота във Варна

Най-голямо пари са предвидени за почистване и поддържане на местата, предназначени за обществено ползване

По материала работи: Слав Велев
С 4,5 млн. лв. увеличават парите за чистота във Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

С 4,5 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за почистване във Варна. Комисията по финанси и бюджет одобри актуализация на план-сметка „Чистота“, като окончателно решение ще вземе Общинският съвет.

С промените бюджетът за чистота става 51,5 млн. лева. Най-голямо увеличение се предвижда на средствата за почистване и поддържане на чистотата на местата, предназначени за обществено ползване. През летния туристически сезон е необходимо да бъдат завишени кратностите на дейностите, свързани с ръчно и механизирано почистване на уличните платна, спирките, площадите, пешеходните зони, детските и спортните площадки, беше изтъкнато по време на заседанието. За тази цел съветниците дадоха съгласието си  средствата да бъдат увеличени от 6,6 млн. лв. на малко над 8,57 млн. лева.

Допълнителни 2 млн. лева ще бъдат осигурени за изграждане на Клетка 2  на Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Варна, Аксаково и Белослав. Актуализация ще се направи и на средствата за текущо почистване и поддържане на отводните канали и дерета, като в бюджета са заложени още 350 хил. лева. Заложени са и допълнителни 140 хил. лева за изпълнение на стар договор за зимно поддържане на пътища, улици и булеварди.

Средствата за актуализация на план-сметката за разходите ще бъдат осигурени от бюджета. Към средата на годината е отчетено преизпълнение на приходите от местни данъци и такси, като се очаква тази тенденция да се запази.

На днешното заседание стана ясно също, че Варна има 31 одобрени проекта за саниране със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост. В 10 от сградите има обекти, които са собственост на Община Варна, и за успешната реализация на предложенията е необходимо съфинансиране в размер до 1,862 млн. лева с ДДС. Членовете на комисията дадоха съгласието си за осигуряване на средствата, които ще бъдат заложени в общинските бюджети за следващите две години.

Коментари

Новини Варна