IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
Новини Варна
15:30 | 24 юни 2024
Обновен: 07:27 | 28 юни 2024

Около 12 000 са украинските бежанци във Варна

Голям наплив към нашите училища, украинче изкарало шестица на изпита по Български език след 7 клас

По материала работи: Слав Велев
Около 12 000 са украинските бежанци във Варна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Около 12 000 украинци пребивават във Варна. През последните два месеца страната ни е приела още 4000 души. Това каза Невяна Филева от сдружение "Енерджи", неправителствена организация, която работи с уязвими групи, предаде Радио Варна. Причината за ръста на новодошли украинци, търсещи убежище, са законови промени в европейски държави, което е наложило второ разселване.

По думите й не може да се каже, че украинските бежанци са напълно социализирани, тъй като те не са се върнали към нормалния си начин на живот. У нас те не могат да упражняват професиите си, защото дипломите им за завършено образование не се приемат, посочи тя. 

Голям е напливът обаче към записване на ученици в наши училища -във Варна за изминалата година те са 1200. Според Филева много от украинските семейства първоначално са разчитали на онлайн обучението от Украйна, но с продължаването на войната нашата образователна система се е явила като логично решение за интеграция.

Филева посочи, че украинско дете е изкарал шестица на изпита по Български език след 7 клас.

Във Варна днес официално бе открит Общностният център за закрила и включване на бежанци. който функционира от средата на март. Той е част от българската мрежа "Компас", която има разпространение в 6 града.

Общностните центрове са трансформация на т.нар. сини точки, които бяха отворени през 2022 година, обясни Седа Кузуджук, представител на Агенцията за бежанците в България.

Работим с различни с различни местни партньори и искаме да подкрепим съществуващите усилия на държавата и местните институции. В центровете се предоставят правни услуги, помощ за обучение на български език и подкрепа на психичното здраве, каза Кузуджук.

Коментари

Новини Варна