IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:15 | 23 юни 2024
Обновен: 01:17 | 2 юли 2024

Откриха 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

До месец октомври ще има богата програма с класическа музика

По материала работи: Слав Велев
Откриха 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

Снимка Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието започна с концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски, а на сцената за откриването бяха още артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен и директорът на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) Даниела Димова, пишат от пресцентъра на Община Варна .

След две години фестивалът “Варненско лято” ще отбележи 100 години. Това е цял век традиция, която Варна поддържа вече толкова време. Фактът, че успяваме да запазим това културно наследство, говори, че ние варненци сме способни да градим върху традициите и да гледаме напред в бъдещето, посочи в словото си кметът Благомир Коцев. Той допълни, че Община Варна ще продължи да подпомага фестивала и занапред, а за 100-годишния юбилей изрази надежда, че форумът ще се превърне в голям празник за града. ММФ „Варненско лято“ утвърждава името на Варна като културна столица, каза още Коцев.

Гледаме гордо към 100-годишнината на фестивала. Вярваме, че музиката, изкуството и хармонията ще бъдат обединяващ фактор, който ще ни направи по-силни, каза и проф. Марио Хосен.

В програмата снощи по традиция първо прозвуча Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. Последва изпълнението на пианиста Саркис Балтаян на Концерт във фа от Джордж Гершуин. Включена беше и сюитата „Любовна магия“ от Мануел де Файя и премиера на произведението „Увертюра във формата на надежда“ (Ouvertrure en forme d’Esperance) от Патрик Дюър.

Международният музикален фестивал “Варненско лято” ще продължи до 5 октомври, а жителите и гостите на града ще могат да се насладят на богата и многообразна програма с класическа музика.

Коментари

11g24g ( преди 1 седмица )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна