IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
10:00 | 22 юни 2024
Обновен: 23:03 | 1 юли 2024

Огромен ръст на болните от салмонела и трихинелоза във Варненско

Запазва се висока заболяемостта от коклюш

По материала работи: Слав Велев
Огромен ръст на болните от салмонела и трихинелоза във Варненско

Огромен ръст на болните от салмонела и трихинелоза във Варненско. Това показват данните от седмичната сводка на РЗИ.

47 са заразените със салмонела за периода 14 - 20 юни т.г., за сравнение през предходния период те са били 25. 15 от новите случаи са на територията на Варна, а останалите 32 са регистрирани в различни населени места от областта.

Салмонелата са бактерии, които лесно се разпространяват с храната ни. Характерни са продуктите от животински произход. Могат обаче да се пренасят и чрез всички онези повърхности, съдове, вода, до които те са били в контакт. Сурово месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци били в контакт със заразена почва и животински екскременти – през лятото още повече трябва да внимаваме какво поднасяме на трапезата за детето, още повече че заради високите температури тяхното размножаване и разпространение е действително бързо.


 
Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие – характерни симптоми на хранително отравяне.

Още по-фрапиращи са данните при заболелите от трихинелоза. 16 са случаите за наблюдавания от РЗИ периода 14 - 20 юни. Всички те са регистрирани извън Варна в населени места от областта.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни – домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, бурсуци, плъхове, мишки и др. По-голямата част от заболявания са регистрирани през зимния сезон.

Причинител на заболяването е малък живораждащ нематод Trichinella spiralis. Тя паразитира в домашните и дивите прасета, малки плъхове, мечки, лисици, диви гризачи.

Хората се заразяват от месото на заразени с трихинели, най-често домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи.

Висока се запазва се висока заболяемостта от коклюш. 7 са случаите, регистрирани през изминалата седмица, като всички те са установени на територията на областния център.

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Коментари

Новини Варна