Варна 24°
fallback
Новини Варна
15:26 | 21 юни 2024
Обновен: 11:40 | 20 септември 2024

Правят пълна ревизия на всички общински имоти във Варна

Търсят нови терени за детски градини и ясли

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна: Община Варна/АРХИВ

"Днес наредих пълна ревизия на всички общински имоти, подходящи за детски градини и ясли". Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. В районите, където недостигът на места е особено голям, разглеждаме и възможността за временно наемане на подходящи къщи или етажи от кооперации. Служители на Общината са вече на терен и правят огледи, добави той.

Градоначалникът определя решението на проблема с недостига на места както свой личен приоритет, може би защото е млад баща на малко дете. "За децата ще направим и невъзможното, докато стигнем до трайно решение", категоричен е Коцев.

В момента текат класиранията за прием в общинските забавачки. Преобладаващата част от децата са приети, но недостиг на места продължава да има особено в кварталите "Одесос" и "Приморски".

"Добре знам какъв стрес е това за родителите. В центъра, във Виница и изобщо в целия район „Приморски“ местата не стигат. Отказвам да приема аргумента, че „така е от години, терени няма“. Като няма, ще намерим, а дотогава, ще търсим наемни площи. Изискванията по закон са за специални входове и етажност, наличие на транспортна свързаност, безопасност, учебна площ и двор за игра на открито. Това не ни оставя много опции, но все пак такива има", коментира Коцев.

За неприетите деца изплащаме компенсации на семействата, но парите – около 510 лв., няма да решат проблема, смята той. До края на седмицата градоначалникът очаква да има яснота колко точно деца остават без места след класиранията. Към момента 120 са семейства, които ще получат парична помощ.

Автор на статията:
Слав Велев
ревизия общински имоти варна ревизия общински имоти Варна кмет Благомир Коцев новини община Варна детски градини ясли
0 коментара
fallback
fallback