IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
16:37 | 20 юни 2024
Обновен: 10:54 | 27 юни 2024

Одобрените медиатори на шест окръжни съдилища преминават обучение във Варна

34 души са преминали успешно подбора

По материала работи: Слав Велев
Одобрените медиатори на шест окръжни съдилища преминават обучение във Варна

Тридесет и четири съдебни медиатори, преминали успешно подбора в 6 окръжни съдилища, участват в специализирано обучение във Варна. То има за цел да надгради знанията и практическото прилагане на уменията им при провеждането на медиации по висящи съдебни дела. В обучението са включени 15 медиатори, класирани в конкурса на Окръжен съд-Варна, 5-ма от Окръжен съд – Добрич, по 4-ма съответно от окръжните съдилищата в Разград, Силистра, Търговище и 2-ма от Окръжен съд – Шумен. Всички те са с юридическо образование, каквото е изискването на закона.

Обучението е организирано от Окръжен съд – Варна, а домакин на събитието е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“.

Лектори са проф. Янка Тянкова – медиатор и университетски преподавател, Елка Кръстева – адвокат и медиатор, председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, съдиите Десислава Жекова и Ралица Райкова, координаторът на Центъра за медиация към съдебния район на Окръжен съд – Варна Нора Великова, сертифицирани от експертите от Европейската комисия за ефективност на правосъдието на Съвета на Европа (SEPEJ) Мария Оливейра и Римантас Симайтас.

Медиаторите към съдебните центрове от варненския апелативен район се запознаха с правните спорове, по които от 1 юли тази година, съдът може да задължи страните да участват в процедура по медиация. Обърнато им беше внимание на подготовката, която е необходимо да имат в зависимост от етапа на делото, в който спорът е препратен към алтернативната процедура за разрешаване. Участниците в обучението работиха по различни казуси и изготвиха проекто-споразумения по дела за упражняване на родителски права, спор за имот и обезпечение на бъдещ иск, за да се запознаят с възможните проблемни моменти и да формулират правилно параметрите на спогодбата. Медиаторите получиха информация за дейността на съдебния център и взаимодействието им с неговия координатор. Научиха, че се планира провеждане на проучване за нивото на удовлетвореност от участниците в процедурата по медиация, веднага след нейното приключване. Обърнато им беше внимание и на етичните правила за поведение на медиаторите.

С промени в Закона за медиацията беше прието от 1 юли тази година провеждане на задължителна първа среща по медиация по шест вида съдебни дела. Заложено е медиацията да се провежда в специални центрове към съдилищата.

Центърът за медиация към съдебния район на Окръжен съд – Варна (ул. Ангел Кънчев № 12) е създаден през 2015 година, като е един от най- активно работещите в страната. Голяма част от съдиите от районен и окръжен съд в града са обучени, за да могат да преценяват споровете, подходящи за препращане към процедурата. От създаването си във варненския Център за медиация са били проведени над 700 медиации.

Коментари

Новини Варна