IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:30 | 19 юни 2024
Обновен: 18:47 | 26 юни 2024

Автошествие срещу Китайската комунистическа партия минава през Варна

Организаторите са последователи на духовната практика Фалун Дафа, обявена от Пекин за секта

По материала работи: Слав Велев
Автошествие срещу Китайската комунистическа партия минава през Варна

Автошествието „Край на ККП’ преминава пред Китайското посолство, 11.12.2023 г./Снимка Ева Иванова, Епок Таймс България

На 21 юни 2024 година, петък, от 21:15 часа във Варна Българска Фалун Дафа aсоциация (БФДА) ще проведе автомобилно шествие под мотото "КРАЙ НА ККП". Мероприятието е част от международна инициатива и цели да запознае българските граждани с неправомерните действия от страна на Китайската комунистическа партия като: насилствено отнемане на органи от живи затворници на съвестта, преследване на последователи на духовната практика Фалун Дафа, репресии срещу религиозни групи, геноцид над уйгури и други малцинства, интелектуални кражби и много други.

Милиони хора в Китай са задържани в трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието. Десетки хиляди от тях са убити заради търговия с органи. В доклада си от 600 страници „Кървава реколта - Клането: Актуализация“ от 2016 г. международните правозащитници Дейвид Килгор, Дейвид Матас и Итън Гатмън събират над 2300 доказателства и заключават, че между 1999 г. и 2015 г. в Китай са извършвани между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно. Включени са и показанията на бивш полицай, който става свидетел на отнемане на органи от жив човек без упойка, коментират последователите на Фалун Дафа.

Фалун Дафа, още известен с името Фалун Гонг, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древни традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта, Търпение, се съчетава с пет медитативни упражнения. Изключителната популярност на духовната практика под формата на над 100 милиона последователи в Китай предизвиква завистта на лидера на Китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин през 1999 г., когато той нарежда пълното унищожение на практиката с всички възможни средства. Понастоящем Фалун Дафа се практикува в 114 страни по света, а апелът за спиране на продължаващите репресии в Китай остава актуален и днес.
Фалун Дафа е основано от градинаря Ли Хунджън от северните китайски провинции в началото на 90-те години. Движението се основава на традиционната китайска гимнастика цигун, а истинският цигун са физически и дихателни упражнения, чийто смисъл е да укрепват тялото и духа. Това коментира специалният пратеник на БНР в Китай Николай Кръстев. По тази причина сектата започва да привлича редица последователи в страната. Иначе движението е смесица от таоистки и будистки учения. Скоро обаче Ли Хунджън започва да изопачава цигуна и проповядва човешката обреченост, тъй като Земята ще избухне и единствено той ще може да забави това и да спаси вярващите в него, като ги пренесе на небето. За целта членовете на Фалун Дафа трябва да се усъвършенстват, като престанат да вярват в каквото и да било и "напълно и безпрекословно да вярват в това, което им се казва от лидера на сектата." Изпълнените с отчаяние заради проповядвания край на света, някои от членовете на сектата се самоубиват, като това става и публично на площада "Тиенанмън" преди известно време, когато част от тях се и самозапалиха. Според официалната информация с течение на времето китайската секта Фалун Дафа започва да складира оръжие и да присвоява държавни тайни. Всичко това кара китайските власти още през 1999 г. да забранят, според тях, този вреден обществен култ. Последователите на движението обявяват всичко съществувало преди възникването на сектата за вредно и дяволско и отричат всички традиционни ценности на китайското и модерното общество. Успоредно с това Фалун Дафа трупа и огромни финансови средства от организиране на курсове за своите членове, от сеанси за лекуване с нетрадиционни методи и от изградената от тях търговска мрежа. В момента основaтелят на движението се намира в САЩ, а по различни оценки последователите на Фалун Дафа са 70 милиона в Китай. В Българи също има последователи - между 100 и 200 човека. Това дава основание на китайските власти да искат офисът на Фалун Дафа в България да бъде затворен.

Коментари

Новини Варна