От днес до 13 септември във връзка с началото на активния летен туристически сезон, Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват засилен контрол в обектите за търговия с храни и обществено хранене.
Ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни; подвижни, временни и сезонни обекти; обекти с дейност на кетъринг; заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси; туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“ и др., находящи се на територията на съответната област.
Проверките ще се извършват с цел установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство: съответствие на сградов фонд и оборудване; действащи системи за управление на безопасността на храните; произход и правилно съхранение на суровини и храни; срокове на съхранение на храните; спазване на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; наличие на заверени лични здравни книжки на персонала и др. Ще се акцентира на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и да се извършва проследимост на техните доставчици. Инспекторите ще следят и за подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете; подходящо работно облекло и лични предпазни средства.
При установяване на несъответствия ще се приемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.
При необходимост Областните дирекции по храните ще извършват и съвместен контрол с общините, КЗП, НАП, МВР и РЗИ.
Коментари