IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:07 | 29 юни 2015
Обновен: 12:38 | 7 септември 2024

И варненските магистрати с критики към промените в Закона за съдебната власт

Местните съдии се обявиха против деленето на ВСС, командировките и атестациите

По материала работи: Борис Проданов
И варненските магистрати с критики към промените в Закона за съдебната власт

Варненските магистрати, подобно на колегите си в останалите съдебни райони в страната, набялазаха някой основни проблеми залегнали в проекта за промени в Закона за съдбената власт. Това стана по време на публичното обсъджане на проекта във Варна, в което взеха участие правосъдният министър Христо Ивнов, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и местни магистрати.


Притеснителното в законопроекта според варненските съдии е начина на атестации и поущрение на магистратите, 4-годишната мандатност за предедатели на съдилища, която противоречи на Конституцията на Република България, системата за избор на председатели на правораздавателните органи и висши магистрати, поущренията и командировките на съдиите, делението на ВСС на две и др.


Всички препоръки ще бъдат подробно обсъдени и ако те са основателни и градивни ще залегнат в законопроекта, обеща правосъдният министър Христо Иванов.

 

Коментари

Новини Варна