IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новини Варна
14:00 | 14 юни 2024
Обновен: 11:12 | 2 юли 2024

"ВиК–Варна" съди хиляди длъжници

Прагът за такова дело е задължение към дружеството от над 200 лева

По материала работи: Слав Велев
"ВиК–Варна" съди хиляди длъжници

Снимка: БТА

„ВиК-Варна“ има заведени под формата на заповедни производства над 2 500 съдебни дела срещу длъжници през 2023 г., съобщиха от дружеството, цитирани от БТА. Прагът за образуването на такова дело е задължение към дружеството повече от 200 лева. Действията по принудително събиране на неплатените сметки започват веднага след неплащане на фактурата.

Когато абонатът не плати три поредни сметки, с него се осъществява връзка по телефона, уточниха от дружеството. Ако задълженията са големи, има вариант с клиента да бъде сключено споразумение за разсрочено плащане. Освен това се прилагат и други мерки, преди да се стигне до завеждане на дело. Сред тях са посещение на адрес и покана за доброволно плащане. От дружеството допълват, че дори след издаването на изпълнителен лист, на клиента се дава допълнителен срок за доброволно плащане, защото в противен случай сметката му ще бъде натоварена и с таксите по делото.

През 2022 г. служителите на „ВиК – Варна“ са връчили 2 216 покани за доброволно плащане. В резултат е събрана сумата от 1 347 000 лева. Извършени са и 203 спирания на водата на некоректни абонати. През 2023 г. връчените покани за доброволно плащане са почти два пъти повече – 3 945. Постъпилата сума в сметката на дружеството е 1 616 000 лева, а броят на спиранията на водоподаването на длъжници е 805.

В резултат на всички мерки през последните две години се забелязва сериозно повишаване на събираемостта на просрочените задължения, отчитат от дружеството. Ако в началото на 2023 г. то е имало да събира около 5,3 милиона лева, в края на годината сумата вече е била 1,6 милиона лева. До края на тази година пред екипа на „ВиК – Варна“ стои задачата да събере 3,9 милиона лева, фактурирани през 2023 г. и все още неплатени от абонатите.

Проблем за дружеството са длъжниците сред т.нар. „кооперации“. Потреблението на тези групи от собственици на имоти във вилните местности в периферията на града се измерва обикновено на общ водомер и няма издадени индивидуални партиди. В този случай се наблюдава сериозно натрупване на задължения, тъй като много от собствениците не плащат водата си и кооперацията задлъжнява. В списъка с длъжниците на фирмата има няколко такива с общ дълг от около 50 000 лева.

От дружеството посочват още, че в момента най-големият му длъжник е натрупал сметки от 237 719 лева. 

Коментари

Новини Варна