IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:30 | 11 юни 2024
Обновен: 17:45 | 27 юни 2024

Обсъдиха финансирането на зелените проекти на Варна от Европейската банка за възстановяване и развитие

Новото ръководство на общината се запозна с обхвата и изискванията на Плана за действие за зелен град на ЕБВР

По материала работи: Слав Велев
Обсъдиха финансирането на зелените проекти на Варна от Европейската банка за възстановяване и развитие

Представители на ЕБВР запознаха новия екип на Общината с обхвата и изискванията на Плана за действие за зелен град на ЕБВР/Снимка: Община Варна

Кметът Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси и бюджет - Христо Рафаилов и общинска собственост - Диан Иванов проведоха първа работна среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Венера Влад – помощник-директор, отговарящ за инфраструктурните проекти на банката в Румъния и България, Светломир Манолов и Николай Димитров – отговарящи за сектор инфраструктура от българска страна, запознаха ръководството на община Варна с възможностите за финансиране на общински проекти от ЕБВР и с обхвата и изискванията на Плана за действие за зелен град (ПДЗГ). По него банката работи в 60 града в света, като в България това са само София и Варна. 

На срещата с ръководството на общината бяха начертани основните насоки за справяне с предизвикателствата. Сред тях са публични услуги като сметосъбирането и обществения транспорт, енергийната ефективност на сградите, уличното осветление. Представителите на ЕБВР изразиха готовност за пълно съдействие при изготвянето на проектите, кандидатстващи за финансиране, както и на тръжната документация по реализирането им. 

Плановете за действие за зелени градове имат за цел да помогнат на населени места с различни размери и брой население да се справят с екологичните предизвикателства и да се адаптират към изменението на климата. Те са насочени към изграждане на по-добра и по-устойчива среда за жителите им посредством екологични инвестиции и политики. ЕБВР осигурява финансирането на плановете, а местните общини ги изпълняват. 

Варна е част от програмата на ЕБВР за зелени градове от 2018 г. В разработения „План за действие за зелен град“ са заложени действия за преодоляване на ключови екологични предизвикателства. В рамките на ПДЗГ са идентифицирани 22 приоритетни екологични предизвикателства (ПЕП). Сред тях са липса на канализационна инфраструктура и отводнителна система в части от общината, остарели или с недостатъчен капацитет пречиствателни станции за отпадъчни води, масово използване на частни превозни средства, остаряващ автопарк, незадоволителни енергийни характеристики на сградите. 

Коментари

Новини Варна