IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Новини Варна
15:30 | 5 юни 2024
Обновен: 16:46 | 29 юни 2024

Варненски ученик бе отличен на фестивал за творчество и иновации

Ярослав Басков печели заради изработен робот-вседеход-амфибия

По материала работи: Слав Велев
Варненски ученик бе отличен на фестивал за творчество и иновации

Снимка: Министерство на образованието и науката

Шестима ученици са наградени на финала на първия фестивал за творчество и иновации ''Идеите, които променят света“, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Сред тях е и Ярослав Басков от МГ ''Д-р Петър Берон'' във Варна. Той е отличен за "Най-добра разработка на прототип'' за разработвания от него многофункционален робот-вседеход-амфибия за измерване, наблюдение и почистване "АННА''.

Фестивалът за творчество и иновации "Идеите, които променят света“ е организиран съвместно от Националния университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски“ и фондация "Еврика“. Ръководител на проекта за фестивала е д-р Цена Желязкова-Стоева, а автори на идеята са проф. Александър Андонов и д-р Мая Митренцева.

Финалният етап на фестивала се проведе във Философския факултет на Софийския университет. Ректорът на университета проф. Георги Вълчев пожела успех на инициативата, която задълбочава връзките между университета и училището, допълват от МОН.

В събитието участваха също деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, Григор Цанков, изпълнителен директор на ''Еврика'', и проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ.

Коментари

Новини Варна