IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
14:00 | 5 юни 2024
Обновен: 18:20 | 29 юни 2024

Създават Национален център за позитивно образование във Варна

Инициатор за създаването му е СУ "Гео Милев"

По материала работи: Слав Велев
Създават Национален център за позитивно образование във Варна

Снимка: Пресцентър МОН

Първият Национален център за позитивно образование ще бъде създаден във Варна. Основите за неговото обособяване бяха положени на среща между училища и детски градини в региона, на която присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Инициатор за създаването му е Средно училище (СУ) “Гео Милев“ във Варна. От 2022 година, под ръководството на проф. Румен Стаматов, екипът на училището последователно работи за прилагане на принципите на позитивната психология в училищното образование. По адаптираната и предоставена от него “Програма за промотиране на благополучието в училище“ се провеждат тренинги с учители и ученици. Резултатите, постигнати при реализиране на практиките и дейностите, дават основание на училището да потърси разширяване и приобщаване на още образователни институции към това, което правят. Така се стига до идеята за създаване на Националния център.

“Това е най-структурираната такава програма в България и е логично тук да се положат основите за първия подобен център, като се надявам, че в следващите месеци и години ще ги умножим в цялата страна“, каза проф. Цоков. По думите му позитивното образование е тенденция, към която се обръщат все повече държави от целия свят. “Дори най-успешните образователни системи, където учениците оглавяват международните класации, все повече гледат към позитивното образование. Защото то се интересува не само към резултатите на учениците, а към щастието и благополучието им“, обясни министърът. От МОН допълват, че особен фокус се поставя и върху отношенията между децата, уважението на личността на съучениците и екипния подход на работа.

Проф. Галин Цоков представи и данни от световни проучвания, които показват, че всяко второ дете се чувства неблагополучно, независимо от успехите, които постига. “Това е сигнал за всички образователни системи по света, че не трябва да се гледат само резултатите“, акцентира министърът. Той обясни, че това не означава липса на проследяване на постиженията, а фокусиране на вниманието към силните страни на децата и индивидуалния подход на работа с тях. Проф. Цоков допълни, че това е един от най-успешните подходи за намаляване на агресията в училищната среда.

В срещата участваха началникът на РУО-Варна Ирена Радева, родители на деца и учители от СУ “Гео Милев“. Те споделиха, че след разгръщане на позитивното обучение, децата постепенно не искат да си тръгват от час, а времето в училище се оказва недостатъчно за всички инициативи, към които те имат интерес.

МОН ще започне да тества пилотно в 40 училища нов модел за управление на качеството на образователните институции. Това съобщи служебният образователен министър проф. Галин Цоков пред участниците в национална конференция, посветена на цялостния подход в предучилищното и началното училищно образование, която се проведе в комплекс ''Златни пясъци“. Форумът събра над 200 специалисти от страната, а негови организатори са Община Варна и Центърът за творческо обучение.

Средно училище “Гео Милев“, гр. Варна, е институция с над 40-годишна история. В него се обучават 1260 ученици от I до XII клас, разпределени в 47 паралелки. Училището е с богати традиции в изучаването на чужди езици и усвояването на компютърни технологии. Член е на Асоциираните към ЮНЕСКО училища и е носител на Европейски знак за качество на образованието. Училището е иновативно, осъществява позитивен подход в личностното развитие на учениците и прилага театрални и арт-техники в изучаването на чужди езици.

Коментари

Новини Варна