IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
14:00 | 2 юни 2024
Обновен: 04:15 | 4 юли 2024

Сирените за Ботев стреснаха чужденците във Варна

Притеснени гости на морската столица напълниха социалните мрежи с въпроси

По материала работи: Слав Велев
Сирените за Ботев стреснаха чужденците във Варна

Кадър: Фейсбук/Аспарухово

Сирените в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България стреснаха редица чужденци и гости на Варна. Воят на системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии традиционно прозвуча в 12:00 ч. и хиляди хора застинаха на място, за да отдадат почит на загиналите герои. Това обаче учуди до краен предел гостите на морската столица и същевременно изплаши хилядите украинци, намерили убежище във Варна и близките курорти. В социалните мрежи и телеграм каналите заваляха множество въпроси: Какво се случва? Бързи бяха и успокояващите отговори от страна на българите, които мигновено се опитаха да  обяснят на другоземците какво се случва.

ИА "Черно море" припомня, че на 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12:00 часа сирените в цялата страна прозвучаха с прекъснат сигнал. Звуковият сигнал продължи 2 минути.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Припомняме, че преди две години профилактиката на сирените на 1 април беше отменена по предложение на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Целта на отмяната беше да не се създава паника, в контекста на военните действия в Украйна и международната ситуация. Отмяната целеше спокойствие както за украинските бежанци у нас, така и за българите. 

Националната система се тества два пъти годишно - в първия работен ден на април и на октомври, чрез задействане на акустични сигнали. 

Коментари

Новини Варна