IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
16:48 | 31 май 2024
Обновен: 19:23 | 2 юли 2024

Енергото "дръпна шалтера" на хотел с украинци край Варна, собственикът не плащал

Хотелиерът е заплашен да изпадне в неплатежоспособност, заради неизплатени средства за настаняване на бежанци

По материала работи: Слав Велев
Енергото "дръпна шалтера" на хотел с украинци край Варна, собственикът не плащал

В хотела са настанени основно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания/Снимка: Светлин Стоянов

Над 200 украински бежанци, настанени в хотел край Варна, остана без ток. Захранването е било прекъснато вчера следобед от електроразпределителното дружество, а причина са неплатени сметки.

От две години фирмата, която стопанисва хотел „Магнолия 1 и 2“, изпитва сериозни затруднения за плащане на всякакви разходи, свързани с настанените бежанци и функционирането на базата. Към 31 декември 2023 г. фирмата има 726 600 лв. неизплатени реализирани нощувки за периода от 1 май 2022 г. до 31 декември 2023 г. Плащанията, които Министерство на туризма извършва, закъсняват в порядъка на 7 месеца след изтеклия период за дължимата сума за съответния месец и са средно с 30% по-малко от реално реализираните нощувки, разкри пред Дарик мениджърът на хотела Светлин Стоянов.

Фирмата му е с блокирани банкови сметки и няма средства да плати разходите за електричество. Натрупаните задължения към доставчици и взетите заеми пък са общо за над 460 хиляди лева.

„Това е бавна смърт, която се случва в моя бизнес от две години. Пикът достигна миналия месец, когато Община Варна си поиска туристическия данък и се стигна до блокиране на банковите ни сметки“, коментира хотелиерът.

Писани са многобройни жалби до Министерство на туризма, повечето от които са останали без отговор. В подобно положение са и други хотелиери, приютили украински бежанци, отбеляза Светлин Стоянов.

С разрешаване на проблема са се ангажирали от Областна администрация – Варна. Проведени са разговори и с министъра на туризма Евтим Милошев. Хотелиерът е получил уверения, че следващата седмица ще има плащания на дължимите суми. Ще бъдат направени и постъпки за пускане на тока на хотела.

Коментари

до кога ще ги ( преди 1 месец )
храним тия хрантутници и дезертьори?Национализирайте им джипките и заведенията на българска територия и им платете сметките. За българитепари няма, за дупките по пътя няма, за сополивите всякаквимигранти ще се грижим. Вън ! Внимавайте пак за кого щегласувате !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна