IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
15:30 | 30 май 2024
Обновен: 06:36 | 1 юли 2024

Жена влиза в затвора за изтеглени от чужда дебитна карта 9 бона

Златка помагала срещу заплащане в домакинството на пострадалата

По материала работи: Слав Велев
Жена влиза в затвора за изтеглени от чужда дебитна карта 9 бона

Варненският апелативен съд потвърди наказанията „лишаване от свобода“ за 3 години и „глоба“ в размер на хиляда лв., наложени от Окръжния съд в Търговище спрямо жена, използвала чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра и получила неправомерно 8 950 лв. Апелативният съд отмени присъдата в частта, с която жената е била оправдана за транзакция на стойност 300 лв. Златка А. трябва да заплати на гражданския ищец – титуляр на сметката обезщетение за причинените имуществени вреди. Подсъдимата обжалва първоинстанционната присъда и помоли да бъде оправдана.

Златка помагала срещу заплащане в домакинството на пострадалата. Жената споделила с нея за наличието на значителна сума пари в сметката си. Предоставила дебитната карта на подсъдимата, за да тегли пари. Златка се възползвала като решила, че титулярът няма да разбере, ако изтегли част от спестяванията. В рамките на 17 дни в края на ноември и началото на декември 2022 г. извършила 24 неразрешени транзакции. Общата стойност възлязла на 8 950 лв. Не предавала на гражданския ищец разписки за транзакциите. Жената се усъмнила в добросъвестността на помощницата си. От справка в банката разбрала, че без нейно знание и съгласие били извършени множество транзакции. 
    Първата инстанция е приела заключения от видео-техническа експертиза на записи от охранителни камери и извършена лицева идентификация. Съдебно-счетоводна експертиза е констатирала размера на изтеглените суми – общо 9 250лв. В последното съдебно заседание прокурорът е изменил обвинението като то обхваща периода 25.11.- 09.12.2022 и касае сумата от 8 950 лв. От него отпаднала една транзакция за 300 лв. на по-ранна дата. С изключването й от обвинението, отпада необходимостта от оправдаване, реши Апелативният съд.   
Според въззивния съдебен състав, анализът на доказателствата води до логичен и безусловен извод, че авторството на деянията и вината на подсъдимата са доказани. Първата инстанция, отчитайки значителната сума и проявената престъпна упоритост, правилно е достигнала до извод за завишена обществена опасност на деянието. Горестоящият съд отбелязва, че освен успешните тегления, подсъдимата е осъществила и други деяния, представляващи престъпление – неоторизирано използване на чуждия платежен инструмент. През инкриминирания период са регистрирани справки за баланс и неуспешни тегления. Въззивната инстанция приема, че и те са осъществени от подсъдимата, без съгласието на титуляра и трябва да се отчетат като утежняващи отговорността обстоятелства. Личността на Златка А. също разкрива завишена обществена опасност. 35-годишната жена не работи, осъждана е за кражба, измама и документно престъпление. Многобройните деяния, предмет на настоящото производство, са осъществени в 3-годишния изпитателен срок по предходно условно осъждане. Предоставената възможност за превъзпитание и поправяне без престой в затвора не е изпълнила своята функция, заключава съдебният състав.
    Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.
 

Коментари

Новини Варна