IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новини Варна
15:15 | 29 май 2024
Обновен: 10:26 | 6 юли 2024

Увеличават се случаите на дрогирани шофьори във Варненско

В Областна управа се проведе спешна среща във връзка със зачестилите от началото на май катастрофи в региона

По материала работи: Слав Велев
Увеличават се случаите на дрогирани шофьори във Варненско

Монтират ограничители около автобусните спирки в центъра на Варна/Снимка: Областна администрация - Варна

Зачестилите от началото на месец май тази година пътнотранспортни произшествия със загинали и с тежко ранени граждани, възникнали на територията Варна и областта, бе основание за спешна среща между представители на ОА – Варна и Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна.

Тя се проведе по инициатива на областния управител професор Андрияна Андреев, която е и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/, с участието на Огнян Рачев – заместник областен управител заместник председател на ОКБДП, Илия Коев – заместник кмет на община Варна и Петко Камбуров – началник Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна.

Статистиката на ПТП сочи завишаване броя на ранените при инциденти. Към 28 май 2024 година регистрираните нарушенията са 44 298 броя, а общо отчетените за цялата 2023 година са 154 000. 321 са случаите на шофьори, употребили наркотици. Броят им расте, въпреки завишения контрол, въпреки регулярните и инцидентни проверки, които се извършват от контролните органи по пътищата.

В цялата област Варна се отчита намаляване броя на загиналите при пътно транспортни произшествия.

Относно двата възникнали инцидента във Варна – по бул. „Сливница“, където загина пешеходец и вторият на спирката на бул. „Цар Освободител“, при който има четирима ранени, след като автомобил се вряза в спирката, г-н Камбуров посочи, че инцидентите са възникнали вследствие на неопитност на водачите, а не на дрифтиране на автомобилите, както се тиражира в някои медии.

От Пътна полиция намират, че младите шофьори не са достатъчно добре обучени да шофират безопасно. МВР от своя страна е започнало да оборудва контролните органи с камери, отчитащи скоростта на движение и в градска среда.

Зам. кметът на Община Варна Илия Коев информира, че в постоянната комисия „Обществен ред и сигурност“ към Общински съвет - Варна е обсъдена възможността в централна градска част около автобусните спирки да бъдат монтирани ограничителни /предпазни/ съоръжения, за да бъдат ограничени възможностите от настъпване на тежки инциденти. Ръководството на община Варна ще се вслушва във всички предложения и становища, получени от Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна, които ще бъдат обсъдени и предложени за гласуване в постоянните комисии на Общински съвет, и в дневния ред на бъдещи заседания на съвета.

Господин Коев припомни, че е започнало обозначаването на централните градски части, в които с Решения на ОС – Варна е предвидена максимално допустима скорост и забрана за придвижване на електрически тротинетки и колела.

Началникът на Сектор „Пътна полиция“ информира, че съвместно с ОПУ на АПИ - Варна, са били набелязани участъци в област Варна с отчетена концентрация на ПТП и са били отправени предложения за обезопасяването им с помощта на монтиране на гъвкави ограничителни сигнални елементи. Това са т.нар. делинеатори по разделителна пътна ос, каквито са поставени например в Кресненското дефиле. Отправеното предложение е било одобрено, но все още няма яснота дали са осигурени средства за реализирането му.

Петко Камбуров е категоричен, че без промени в нормативната уредба и без работещо видеонаблюдение, само с осъществяване на физически контрол трудно може да бъде въздействано за намаляването на пътнотранспортния травматизъм във Варна и в областта.

Участниците в срещата обсъдиха предложението на професор Андреева за тематично подготвена информационна кампания за пътна безопасност, насочена към навършващите пълнолетие бъдещи шофьори на МПС, която да бъде организирана и провеждана съвместно между всички заинтересовани институции от държавната и местната власт.

 

Коментари

hahahahaha ( преди 1 месец )
Да се махат тези сектанти от общината какво ги бавят кмета в нарушение трябва да се маха офшорни сметки зам кмета в конфликт на интереси да се маха! софия кмета избран с манипулация и една камара фирми участва! подобие е във варна с няколко кмета от тази нагла секта секта вън!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна