IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Новини Варна
08:45 | 29 май 2024
Обновен: 03:40 | 2 юли 2024

Дъждът забавил уличните ремонти във Варна

Важен акцент в пътната рехабилитация тази година е запълването на дупките по "Аспаруховия мост"

По материала работи: Слав Велев
Дъждът забавил уличните ремонти във Варна

Снимка: Фейсбук/Благомир Коцев

Във Варна тази седмица започна уличната рехабилитация за 2024 г. Тя стартира вчера в районите „Приморски“ и „Младост“ и в четвъртък, 30 май, в районите „Одесос“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“.

Заради дъждовете има забавяне с 1-2 дни, което обаче няма да попречи планът да бъде изпълнен в срок, до края на юни, коментира кметът Благомир Коцев. Започването на ремонтите през май се дължи на бламирания бюджет и известно забавяне от страна на районните администрации, добави той.

Важно е варненци да знаят, че конкретните места са посочени от районните кметства. Община Варна осигурява средствата и възлага на фирми-изпълнителки ремонтните дейности по списъците предоставени от тях.

Така например в „Одесос“, сред по-значимите обекти са голям пътен участък по ул. „Прага“, както и подходи към голямо междублоково пространство на ул. „Братя Миладинови“.

В „Приморски“ сред по-важните улици са тези, които дават достъп до болнични заведения. Ремонти ще има на ул. „Мир“ пред Майчин дом и в района на Окръжна болница – по „Битоля“, „Селиолу“ и „Чаталджа“.

Друг важен акцент в пътната рехабилитация тази година е запълването на дупките по "Аспаруховия мост". Благомир Коцев припомни, че в разговорите му с министър Цеков са постигнали договорка основният ремонт на съоръжението да започне през 2025 г. 

Общата стойност на рехабилитационните дейности е 3 млн. лв., които смятаме да усвоим до последната стотинка, коментира кметът. И добави: "Не изключвам възможността за улична рехабилитация да бъдат заложени повече средства до края на годината, които да се осигурят посредством актуализация на бюджета".

Според неговите думи различен е и подходът за разпределение на парите. Ако досега се е давало по равно за всеки един от районите, отсега нататък средствата ще отразяват реалната инфраструктура и брой на населението по райони. От чисто практична гледна точка район като „Приморски“ – третият най-многолюден в страната, с население от над 110 хил. души, следва да получи повече средства, макар и не много, от „Аспарухово“ – най-малкият по численост район в България, с около 30 хил. души население.

"Справедливото разпределение на средствата е ключова политика за мен и екипа ми. Тя няма да се промени, защото обратният подход очевидно не сработи за Варна в последните 10 години и до голяма степен доведе до упадъка на града ни", заключва Коцев.

Коментари

Новини Варна