IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
10:45 | 28 май 2024
Обновен: 00:35 | 4 юли 2024

Обвинен за разпространение на марихуана във Варна остава в ареста

Борислав Б. е заловен с дрога, докато търпи наказание за управление на МПС след употреба на наркотици

По материала работи: Слав Велев
Обвинен за разпространение на марихуана във Варна остава в ареста

Варненският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата срещу постановената от Окръжния съд във Варна най-тежка мярка за неотклонение на обвинен в държане с цел разпространение на наркотични вещества и разпространението им.

Борислав Б. е бил задържан на 14 май, след като продал забранена субстанция. При извършения му обиск в него бил намерен канабис, разпределен в пакетчета. 25-годишният мъж е осъждан за управление на МПС след употреба на наркотици. Деянието, разглеждано в настоящото производство, е извършено в изпитателния срок на това осъждане.

Представителят на Апелативната прокуратура обясни, че свидетелските показания и протоколите за доброволно предаване в необходимата степен обосновават предположението за съпричастност на обвиняемия. Опасността той да извърши престъпление се извлича от справката му за съдимост.

Противоположна теза застъпи защитата. Нито авторството на деянието е доказано, нито има риск от извършване на престъпление. При претърсване на жилището не е открито нищо незаконно. Предходното осъждане пък не е за тежко престъпление, смята адвокатът.

Апелативен съд – Варна намира, че доказателствената маса дава възможност на прокуратурата основателно да подозира, че именно Борислав Б. е държал две дози наркотично вещество и е разпространил една. Това сочат гласните доказателства и резултатът от обиски и претърсвания. Съществува реален риск обвиняемият да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Тази опасност от една страна се извежда от характера и начина на осъществяване на деянието. От друга страна - и от предходната съдимост на младия мъж, която показва, че не за първи път той е в досег с наркотични вещества. С влязла в сила присъда е бил признат за виновен, че е управлявал превозно средство след употреба на наркотични вещества. Разследваната сега деятелност е извършена в изпитателния срок на присъденото наказание. Това означава, че съдебният акт не е оказал необходимото превантивно въздействие, заключи съставът на Варненския апелативен съд.

Определението, с което бе оставена без уважение жалбата срещу най-тежката мярка за неотклонение на Борислав Б., не може да се обжалва.

Коментари

Новини Варна