IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
10:30 | 28 май 2024
Обновен: 14:12 | 3 юли 2024

Тарторът на "баш майсторите" остава в ареста

Димитър е обвинен заедно с още трима мъже в участие в организирана престъпна група за измами и изнудване

По материала работи: Слав Велев
Тарторът на "баш майсторите" остава в ареста

Кадър: NOVA

Постоянен арест за обвинен в участие в организирана престъпна група, изнудване и измами, свързани с ремонтни дейности, постанови Апелативният съд във Варна. Решението на магистратите е по отношение на Димитър Д. - обвинен, че заедно с още трима мъже, е участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел и че е извършил изнудване и измама, ще остане за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като разгледа жалбата му срещу определение на Окръжния съд, с което му е била взета най-тежката мярка за неотклонение. Според прокуратурата, измамите били извършени след предварителна уговорка. Те са и в големи размери и като продължавани престъпления.

Спипаната група действала от септември 2019 г. до 15 май тази година във Варна, Пловдив и Севлиево, селата Чернево, Орешак, Генерал Кантарджиево.

Пресслужбата на съда припомня, че според държавното обвинение, четиримата поемали ангажимент да извършат ремонтни дейности на покриви, огради и части от недвижими имоти. Договаряли определени суми, но впоследствие променяли условията, като искали повече. В други случаи чрез заплахи принуждавали пострадалите да им доплащат по-големи суми.

Представителят на Апелативната прокуратура приема за правилен извода на първата инстанция за наличието на обосновано предположение за авторството на деянията. Опасността при по-лека мярка Димитър да извърши престъпление се извежда от сравнително дългия период на осъществяване на престъпленията. Освен това предстоят множество процесуално-следствени действия и е възможно обвиняемият да повлияе на неразпитани свидетели.

Адвокатът на задържания бе категоричен, че липсват каквито и да е данни за съпричастността му. Той не е влизал в договорености, не е сключвал сделки, не е взимал пари, нито един от тъжителите не описва него. Във фирмата му не са констатирани нарушения, а тя няма общо със сочените от пострадалите други търговски дружества, увери защитата.

Апелативният съд взе предвид, че при първоначално вземане на мярка за неотклонение не е необходимо да се развива такава дейност по доказване, която да изясни всички елементи на престъплението. Според българското законодателство и според Европейския съд за правата на човека е достатъчно да съществува обосновано подозрение за съпричастност на обвиняемия. И горната инстанция намира, че личността на Димитър Д. може да бъде свързана с инкриминираната деятелност. Затова и първата предпоставка за постановяване на каквато и да е мярка за неотклонение е налице, посочи съдебният състав. Второто условие – опасност от извършване на престъпление – също е налично. Този риск се извежда от многобройността на деянията, начина на осъществяването им, териториалния им обхват, привличането на още 3 лица като обвиняеми. Описаната дейност се отличава с висока обществена опасност и затова общественият интерес трябва да надделее над личния.

Въззивната инстанция подкрепи извода на Окръжния съд, че съществуват всички предпоставки за задържането под стража на обвиняемия. Най-тежката мярка е единствената, която ще постигне целите на закона. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

Коментари

Новини Варна