IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:00 | 16 май 2024
Обновен: 21:54 | 20 септември 2024

И замириса на море... Минимален скок на плажните услуги във Варна

Проектът за дълбоководното заустване на Шокъровия канал е отпаднал от списъка с приоритетни проекти на Общината, разкри Андрей Василев

По материала работи: Слав Велев
И замириса на море... Минимален скок на плажните услуги във Варна

ндрей Василев – търговски пълномощник на концесионера "Лазурен бряг 91“/Снимка: Черно море/АРХИВ

Минимално увеличение на цените на плажните услуги по варненските плажове ще има това лято. За наем на чадър и шезлонг вече ще се плащат по 6 лева. Това съобщи в интервю за Дарик Андрей Василев – търговски пълномощник на концесионера "Лазурен бряг 91“.

Причина за поскъпването с 1 лев основно е увеличението на концесионните такси, които са обвързани с индекса на инфлация, посочи Василев.

Увеличени са и разходите, свързани с човешкия фактор. Заплатите на спасителите достигат 2500-3000 лева. Заради липсата на по-млади кадри се наемат спасители в пенсионна възраст, а тази година преобладават хора на възраст 50-60 години. 

Тази година на централния варненски плаж ще има 8 спасителни поста. Според новите разпоредби плажовете трябва да са осигурени до 15 септември.

За 24 май ще бъдат разкрити най-посещаваните варненски плажове. Работи се по подготовката за сезона. Ивиците се почистват, подготвят се спасителните постове и медицинските пунктове.

„Ежегодно инвестираме в задължителните дейности, за придобива плажът все по-добър вид. Имаме нови кошчета, нови съблекални. Обърнато е внимание и на местата за достъп на хората в неравностойно положение“, отбеляза търговският пълномощник на фирмата концесионер.

Все още няма издадена кметска заповед, но се очаква крайбрежната алея след Втора буна да остане затворена за автомобили. Андрей Василев разкри, че има предложение от концесионера автомобилното движение до Рибарски плаж да бъде позволено нощем - от 23.00 до 05.00 часа.

По незнайни причини проектът за дълбоководното заустване на Шокъровия канал е отпаднал от списъка с приоритетни проекти на Община Варна за тази година. Той предвижда изграждане на екологични стъпала и заустване на 200 метра навътре в морето, посочи Андрей Василев. Търговският пълномощник припомни, че Шокъровият канал е основна причина за замърсяване на морето пред Офицерския плаж. По цялото протежение на канала има нерегламентирани зауствания. Той се използва и като преливник при различни аварии.

Цялостно брегоукрепване на варненския бряг не може да бъде направено заради липсата на устойчивост в правителствата и тяхната честа смяна, изтъкна Василев. Той отбеляза, че нидерландска компания, реализирала подобен проект в Констанца, има готовност да мобилиза техника и да извърши цялостно брегоукрепване и във Варна. Въпросната компания е готова и да лобира за осигуряване на европейски средства за брегоукрепителните проекти по целия български бряг. 

Коментари

Новини Варна