IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:40 | 11 май 2024
Обновен: 20:01 | 6 септември 2024

От Плиска за Варна тръгва днес мото шествие с поклоннически маршрут

Маршрутът ще премине през обекти, свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост

По материала работи: Десислава Михалева
БНР

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ тръгва днес, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост. 

Началото ще е от 12,30 часа от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска, където ще бъде отслужена празнична литургия, направен водосвет и ще има концерт на детски състави. След това мото шествието ще продължи през Двора на кирилицата - културно-исторически комплекс в Плиска, информира БНР. Там ще бъдат поднесени венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий и ще завърши край Варна в ранносредновековния манастирски комплекс „Света Богородица“ в местността Караач теке, известна сред варненци като „Пчелина“.

Този обект е открит от археолозите през 1921 година, в последните 25 г. Негов основен изследовател е проф.Казимир Попконстантинов, който след пристигането на мото шествието, около 16 часа ще разкаже на аудиторията всичко най-интересно за този манастир и за ранното християнство по българските земи.  

В това поклонническо мото шествие ще се включат мото клубове от Варна, Шумен и Нови пазар. Проявата е първата от съвместните проекти между Варненска и Шуменска област, съгласно сключено преди Великден, обяви професор Андрияна Андреева, областен управител Варна. Партньорството между държавните администрации има за цел знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона.

Коментари

Новини Варна