Варна 15°
fallback
Новини Варна
14:03 | 3 май 2024
Обновен: 04:25 | 24 септември 2024

Отбелязват Разпети петък в катедралния храм във Варна

В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово

По материала работи: Десислава Михалева

Богослужението Св. Страдания Господни бе отслужено  в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. След това беше изнесена светата Плащаница.  В 18:00 ч. ще бъде отслужено Опело Христово.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода. Изнася се Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста.

Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. В наши дни плащаницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея.

За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция - на надежда за здраве. 

Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

Автор на статията:
Десислава Михалева
Разпети петък плащеница опело Катедрален храм Варна
1 коментара
fallback
fallback