IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:31 | 23 юни 2015
Обновен: 22:00 | 6 септември 2024

Йорданка Христова ще пее във Варна за празника на моряка

Организирани са още литературни и рисувателни конкурси и морско кръщене на кораба „Калиакра“

По материала работи: Слав Велев
Йорданка Христова ще пее във Варна за празника на моряка

Йорданка Христова ще е специалният гост на заключителния концерт по повод Международния ден на моряка – 25 юни. Домакин на музикалната проява е Летният театър, а началото ще е в 20 часа. Концертът ще е с вход свободен и в него ще вземат участие още духовият оркестър на Военоморските сили и група „Корали“.


На сцената на Летния театър ще бъдат наградени и победителите в националния конкурс „Диря в морето“, който се провежда за трета поредна година. „Това е една от най-дръзките ни идеи за отбелязване на Международния ден на моряка. Мисля, че конкурс от подобен род няма никъде по света, тъй като основното изискване е, че в него могат да се включат само хора, професионално свързани с морето. В това число са не само моряци, механици и капитани, а и преподаватели в учебни заведения, в които се изучават морски специалности, ученици и студенти, които се обучават в тази насока, както и служители във фирми, чиято дейност е свързана с морето“ – разказа един от организаторите на конкурса „Диря в морето“ Атанас Стойчев. От следващата година в надпреварата за литература и изобразително изкуство ще могат да се включат и близки от семействата на моряци, които, най-общо казано, познават неволите и тегобите на моряшката професия. През тази година общо 50 творби са подадени в конкурса, като най-много са стихотворенията. Сред най-интересните участници е 21-годишната студентка по корабоводене във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“  Вяра Дончева. 


Още един конкурс за литература и изкуство имаше в рамките на тазгодишните чествания на Международния ден на моряка. Това е „Детско море“, едно събитие с 16-годишна история. Темата на конкурса тази година е „Морето – денем, морето – нощем“. Свои произведения изпратиха деца не само от Варненска област, но и от цялата страна. Пред журито бяха представени 1120 рисунки и 41 литературни творби, от тях журито награди 85 (75 – рисунки и 10 литературни творби). Интересна изненада за лауреатите в детския конкурс са предвидили организаторите на Международния ден на моряка. Те ще преминат своето морско кръщене на 25 май от 16 часа на ветрохода „Калиакра“.


Международният ден на моряка се отбелязва от пет години, а във Варна се чества от три. Фокусът през тази година е морското образование и квалификация. „Причината е, че в световен мащаб се наблюдава отлив от професията, но за щастие в България такава тенденция няма“ , подчерта капитан Димитър Димитров, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани. През тази година по важния проблем с морските професионалисти има две конференции в световен мащаб – едната в САЩ, а другата във Варна. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна