Варна 12°
fallback
Новини Варна
12:33 | 22 юни 2015
Обновен: 23:18 | 26 октомври 2024

Три проекта за Паметник на моряка във Варна

Конкурсът е организиран от Община Варна по предложение на фондация „Морски съдби“

По материала работи: Деян Михайлов

Конкурсът за идеен проект за изграждане на Паметник на моряка на варненския вълнолом приключи. Той бе организиран от Община Варна по предложение на фондация „Морски съдби“ и в него взеха участие седем колектива от скулптори и архитекти. Трите наградени проекта, от които ще бъде избран бъдещият Паметник на моряка, са на арх. Владимир Попов, на арх. Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев.

 

Най-висока оценка получи проектът на арх. Владимир Попов, който предлага една по-различна концепция, в която всеки морски труженик ще открие частица от своя живот, от своето семейство, от своите морски преживявания. Неговият постамент от бял камък е увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче.

Проектът на арх. Тодор Даскалов и скулптора Божидаров вдъхва респект с трите мащабните алегорични фигури, които биха могли по видим от далече начин да посрещат и изпращат влизащите и излизащите от залива кораби. Проектът на скулптора Киро Янев впечатлява със сложната си, но находчиво разработена композиция от платна и такелаж, поставена върху ъгъла на вълнолома и гостоприемно приемаща преминаващите под нея хора.

 

Според решението на общинския Експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие” авторите на трите проекта ще получат следните награди – 1500 лв. за първо място, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място.

Трите идейните проекта за Паметник на моряка ще станат притежание на фондация „Морски съдби”, чието ръководство ще направи окончателния избор и ще възложи изпълнението на проекта на съответния екип.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback