Варна 24°
fallback
Новини Варна
15:40 | 12 декември 2023
Обновен: 09:56 | 20 септември 2024

Наградиха съдия от Варненския апелативен съд с приза "Джовани Фалконе"

Освен отличен юрист, Светослава Колева е в основата на много от образователните инициативи на правораздавателния орган

По материала работи: Слав Велев

Съдия Светослава Колева от Наказателното отделение на Апелативен съд – Варна получи наградата "Джовани Фалконе". Грамотата е за реален принос в ограничаване на разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

 

Наградите бяха връчени за 14-та поредна година. Отличието на името на легендарния италиански прокурор е инициатива на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. 

Варненският апелативен съд е горд, че съдия Колева е част от екипа и е щастлив с поредното й признание, споделят нейните колеги. Освен отличен юрист, тя е в основата на много от образователните инициативи на съда – като Младежката академия „Космос и право“, „Децата и наркотиците: истина и легенди“, Деня на отворените врати. Освен всичко друго, със своя талант и приятелско отношение към колегите, Светослава Колева е и пламъкът на творческите дейности в колектива. 

Честита награда, съдия Колева!

Джовани Фалконе (на италиански: Giovanni Falcone) е италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия.

След дълга и забележителна кариера е убит от сицилианската мафия, заедно със съпругата му и трима техни телохранители, на магистралата край град Капачи през 1992 г.

Неговият живот е подобен на този на най-близкия му приятел Паоло Борселино. Те прекарват детските си години в бедни предградия на Палермо. И въпреки че редица техни връстници израстват като мафиоти, те остават от другата страна на барикадата като защитници на закона. Убити са от мощни бомби в колите си в разстояние от няколко месеца. Като признание за неуморните им усилия и саможертва в разследванията са наградени от италианското правителство през 1992 г. Обявени са също за „героите на последните 60 години“ от списание „Тайм“, на 13 ноември 2006 г.

Автор на статията:
Слав Велев
Варна съд благоевград награда съдия Джовани Фалконе Варненския апелативен съд съдия Светослава Колева варненски съдя Светослава Колева
0 коментара
fallback
fallback