IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
08:00 | 17 октомври 2023
Обновен: 22:44 | 7 септември 2024

Вандали пак посегнаха на статуята на Николай Коперник във Варна

Те са откъртили сферата пред сградата на едноименната Народната астрономическа обсерватория с планетариум

По материала работи: Слав Велев
Вандали пак посегнаха на статуята на Николай Коперник във Варна

Снимка: БТА

Вандали откъртиха сферата, символ на земното кълбо на статуята на Николай Коперник пред сградата на едноименната Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна. Това е поредно посегателство срещу творбата на скулптора проф. Любомир Далчев.

В годината, когато отбелязваме 550-годишнината от рождението на знаменития полски астроном Николай Коперник, бе извършен вандалски опит за разрушаване на неговата статуя, намираща се до варненската обсерватория, която носи името на великия учен, съобщават от НАОП.

Тази статуя е съзадена от скулптора проф. Любомир Далчев през 1968 г. По признание на полски астрономи, тя е най-красивата от всички статуи на Коперник в света.

Колективът на обсерваторията е крайно възмутен от вандалския акт и се надява на съдейстивето на органите на реда, както и на гражданите на град Варна, за своевременното откриване на извършителите.

Коментари

Новини Варна