IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
16:18 | 11 септември 2023
Обновен: 12:26 | 20 септември 2024

Подадоха 350 сигнали срещу общинските ремонти във Варна (СНИМКИ)

Гражданите се жалват от изпълнението на строителите и неудачните инфраструктурни решения в междублоковите пространства

По материала работи: Слав Велев
Подадоха 350 сигнали срещу общинските ремонти във Варна (СНИМКИ)

Некачествено изпълнение на ремонта и съсипаните футболни игрища и градинки, за сметка на нови паркоместа, в междублоковото пространство между ул. "Странджа" и ул. "Ангел Кънчев"/Снимки: Черно море

350 сигнала срещу ремонтните действия в морската столица подаде в Община Варна местният лидер  на „Продължаваме промяната“ (ПП) Благомир Коцев. 9 колективни жалби съдържат 350 сигнала, подадени към Коцев и екипа му от месец май насам, когато Община Варна започна мащабни ремонтни дейности в града.

Започналата като граждански контрол над общинското строителство и ремонти инициатива беше разширена през юли, за да обхване проблеми с градската среда и инфраструктурата. Тогава Коцев обяви проекта „Граждански омбудсман“.

„Тук съм, за да запозная общината с естественото недоволство на варненци, което се проявява в нашата инициатива „Граждански омбудсман“. Това е гражданска инициатива, стартирала през месец май, а обвиненията от страна на настоящата власт, че е предизборна, са безпочвени“, заяви пред медии Коцев.

Според лидера на ПП във Варна, проблемите на гражданите са свързани най-вече с инфраструктура, с липсата на детски градини и училища.

„Например в квартал Бриз няма детска градина, ясла и начално училище, а в квартал Виница има само една детска градина, която е крайно недостатъчна за нуждите на квартала. Другите проблеми са бавните ремонти и липсата на тротоари, които пък са основа на естествената градска среда“.

Наблюдаваме остра липса на инфраструктура в кварталите Изгрев, Пчелина и Бриз. Най-много са сигналите именно от тези райони, както и квартал Левски и централната част на града, добави Коцев.

По думите му там се строи поголовно, а в същото време инфраструктурата на тези квартали не може да поеме такова натоварване. Политикът допълва, че там липсва канализация, тротоари и елементарни условия за живот. В същото време се строят кооперации по 8 етажа.

„Нормалният ред в Европа е да се изгради първо инфраструктура, да има канализация, да има тротоари и чак тогава да се дават разрешителните за строеж – нещо, което Община Варна прави точно в обратния ред“.

Благомир Коцев обеща, че инициативата „Граждански омбудсман“ ще продължи и през следващите месеци. Предстоят срещи с граждани в кварталите Владиславово, Възраждане, Кайсиева градина, Аспарухово, Галата, Зеленика, Траката, Евскиноград, к.к. Чайка и Ален мак, м-ст Добрева Чешма и Планова.

На въпрос дали той ще бъде кандидат на коалицията в местните избори през октомври, Коцев обяви, че той е кандидатурата на ПП за кметското място, а коалиционно решение предстои.

За инициативата „Граждански омбудсман“

Начинанието си поставя за цел да подпомогне гражданите при отправяне на жалби и питания към общината, тъй като са малцина тези, които разполагат с време и  административен опит, за да оформят правилно своите сигнали.

„Граждански омбудсман“ е част от по-голямата инициатива за Постигане на пряк граждански контрол върху ремонтните и строежите на обществена инфраструктура, защото варненци имат право да знаят какво ще се изгражда, в какви срокове, какви са включените дейности, видове материали и количества. Най-лесно би било всичко да се публикува в сайта на общината. Само така може да се постигне прозрачност и доверие между общество и местна власт.

 

Коментари

опетков ( преди 1 година )
Къде се кри досега, бе Благомирчо? Защо чак сега, като онова ДС ***, се пръкваш на политическата арена? Много ви се услади държавната баница. Защо не си гледате фирмите и ресторантите?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна