IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
18:06 | 10 юни 2015
Обновен: 11:26 | 21 октомври 2024

Обучават инвалиди за програмисти

Проектът цели да предизвика интерес у рисковите групи към реализация в сферата на информационните технологии

По материала работи: Слав Велев
Иван Михайлов (първият от ляво на дясно) е един от участниците в двудневния семинар по програмиране за хора с увреждания. Венелин Добрев е координатор по проекта, а Александър Павлов ще води три от лекциите. Снимка Пламен Гутинов.

Специалисти ще запознаят хора с увреждания  с основите на програмирането по време на двудневен курс на 13 и 14 юни. Близо 30 са подадените заявления. Проектът е насочен основно към хора с двигателни проблеми, но са включени също представители на малцинствата, младежи от социални институции и в затруднено материално положение.

Един от записаните е Иван Михайлов. Вследствие на мозъчен кръвоизлив той има проблем с двигателната активност, като пораженията са основно в дясната ръка и крак. „За мен обучението по проекта ще бъде полезно, тъй като ще се запозная с различни програмни езици и ще се срещна с много хора с увреждания, с които можем да си партнираме“,  каза Иван за „Черно море“. Той има познания в сферата на информационните технологии, тъй като е придобил магистърска степен по информатика от Икономическия университет във Варна. 

Един от лекторите в проекта е Александър Павлов. Той има опит в преподаването на програмиране на деца и смята, че ще съумее да представи материала разбираемо за всички. Не е направен подбор съобразно предварителната грамотност на участниците в курса в сферата на информационните технологии. Трима от записаните са с висше образование, 12 – със средно, останалите са с основно. Залага се основно на желанието им да се обучат като програмисти. Организаторите обещават да разпространят сред участниците в курса брошури с достъпни източници, от които желаещите могат да повишат безплатно квалификацията си в избран програмен език.

Според Александър професията програмист е подходяща за хора с двигателни проблеми, тъй като те могат да работят вкъщи и да поддържат дистанционно отношения дори с големи компании в бранша. Според организаторите на проекта тревожна е тенденцията фирмите да не наемат хора с увреждания, тъй като не разполагат с достъпна среда и подходящи работни места за тях.

Инициативата „Програмиране за всички“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна по програма “Младежки дейности 2015” и е в подкрепа на титлата Европейска младежка столица 2017. 


Полина Петрова


 

Коментари

Новини Варна