IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:30 | 19 май 2023
Обновен: 21:30 | 7 септември 2024

Над 3300 зрелостници от Варна се явиха на матура по БЕЛ

Изпитът се проведе в 46 училища в областта

По материала работи: Слав Велев
Над 3300 зрелостници от Варна се явиха на матура по БЕЛ

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Общо 3330 ученици се явявиха на матура по български език и литература във Варненско днес. Сред тях има и такива, които са завършили средно образовани в предходни години.

Матурата се проведе в 46 училища в региона. Ангажираните квестори са 850.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият е 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - 60 минути. 

Максималният брой точки на матурата е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. 

Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Коментари

Новини Варна