IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:30 | 26 април 2023
Обновен: 15:02 | 7 септември 2024

„Златни пясъци” сезира прокуратурата за изявления на Иван Портних

Кметът на Варна поиска от МРРБ и МТ премахване на бараки в курорта

По материала работи: Слав Велев
„Златни пясъци” сезира прокуратурата за изявления на Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних/Снимка: Община Варна: АРХИВ

„Златни пясъци” АД е сезирало прокуратурата за евентуални закононарушения на кмета на Варна. От дружеството посочват, че в изявленията на Портних за бараките в курортния комплекс се вижда пълното му пренебрежение към закона. Като пример се посочват думите му, че лично е забранил на главния архитект издаването на разрешения за поставяне на преместваеми обекти.

„Наредил е на орган на общинската власт, какъвто е главният архитект на общината, да извърши незаконосъобразни действия във връзка с направените от нас искания, за да е налице отказ да бъде извършена дължимата от администрацията услуга. По думите му, той е напълно наясно, че такъв отказ ще бъде отменен от съда като незаконосъобразен. Говори още за схема, според която съвсем умишлено разрешенията ще могат (цитат) „да се замотаят още поне две години“ и „да се разкарват по съдилищата“, изтъкват от „Златни пясъци” АД.

В същото време стана ясно, че кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до министрите на министерствата на регионалното развитие и благоустройството – Иван Шишков, и на туризма – Илин Димитров, в което настоява търговските обекти в курорта „Златни пясъци“, за които Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в МТ схеми, нито е издавала разрешение за поставянето им, да бъдат премахнати.

„Най-красивият национален курорт по Северното Черноморие -  „Златни пясъци“, за поредна година посреща първите туристи в неугледен вид, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години!

Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в Министерството на туризма схеми, нито е издавала разрешения за поставянето им, което ги прави незаконни. Затова липсата на адекватна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към проблема, е силно озадачаваща“, се казва в писмото.

Кметът припомня, че Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, ал. 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от ЗУТ, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответно на РДНСК - Варна.

„Въпреки това, такива действия не се предприемат вече месеци наред, с оправдания за образувани съдебни дела срещу отказа на общината да издаде разрешения за поставяне на обектите. Но как се издават разрешения за грозни бараки, от които се веят гащи, чорапи и хавлии, превръщайки крайбрежната алея на националния курорт „Златни пясъци“ в битак?! Битпазар в най-красивия курорт, който закрива гледката край морето и генерира огромно количество отпадъци!“, пита кметът.

„Обстоятелството, което РДНСК посочва като мотив за бездействие - изчакване на приключване на административни дела, е несъстоятелно, доколкото това са дела, които нямат преюдициален характер и техният изход не променя факта, че постройките са незаконни.

Бездействие демонстрира и Министерството на туризма! Оттам обявиха, че уж ще има проверка на схемите за преместваемите обекти в курорта, за които щяха да бъдат изискани допълнително данни от Община Варна. Уверявам Ви, че към момента в общината не е получена информация нито за резултати от проверка, нито са изискани допълнителни справки. Какво всъщност е свършено?!“, пита в писмото си до министрите Иван Портних.

Според него, ако не са предприети действия, обещанието на министъра на туризма, че „ако в доклада с окончателните резултати от проверката се установят нарушения или нередности във връзка с одобряването на схемите за оставяне на преместваеми обекти в к.к. „Златни пясъци“, ще бъдат предприети съответните действия съобразно закона“, остава лишено от смисъл.

„Тази трайна липса на желание за реакция от държавните структури за спазването на закона, поражда безпокойство и буди огромно недоумение! В тази връзка се обръщам отново към Вас с настоятелното искане не само да бъде извършена реална проверка, но и да бъдат предприети всички действия по компетентност, включително премахване на незаконните бараки, за да може Златни пясъци да върне облика си на национален курорт и на визитка на българския морски туризъм, с който всички да се гордеем!“, завършва кметът на Варна. 

Коментари

turanagasama ( преди 1 година )
Вечер пияндета и *** само. А Златни пясъци ако иска да сезира и арменския поп. "Бездействие демонстрира и Министерството на туризма! Оттам обявиха, че уж ще има проверка на схемите за преместваемите обекти в курорта, за които щяха да бъдат изискани допълнително данни от Община Варна."---Лъжат като дърти ***, нали през лятото ходят на кьор софри там и безплатни нощувки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Морски рак ( преди 1 година )
Грозна гледка. Прав е кмета . Така си е - грозни бараки, от които се веят ***, чорапи и хавлии, превръщайки крайбрежната алея на националния курорт Златни пясъци в битак. Тоя курорт отдавна е заприличал на битак. От управета на курорта нямат наяждане с безбожни наеми за тези бордеи. Златните не са това което бяха. И затова не ходя там. Всичко е изродено там.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна