IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:55 | 4 юни 2015
Обновен: 20:34 | 25 октомври 2024

Деца със специални потребности гледаха „Грозното патенце“

„Щом така ми е писано, значи да се боря до края съм орисано“, казва патето, отхвърлено от всички, което в края на познатата история се превръща в лебед

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

За първи път във Варна деца със специални образователни потребности бяха поканени на спектакъл. Малчугани, интегрирани в масови детски градини и училища, както и представители на различни оздравителни и специализирани институции се радваха на мюзикъла „Грозното патенце“ в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.
 

„Когато гледах премиерата в София, посланията силно ме докоснаха. Прииска ми се децата със специални потребности да усетят енергията, да чуят думите, които са писани сякаш специално за тях. Затова решихме да поканим спектакъла във Варна и да го представим пред хората, които имат нужда от подкрепа“,  сподели за вестник „Черно море“ Йовка Димитрова, организатор на благородната инициатива. 

„Щом така ми е писано, значи да се боря до края съм орисано“, „Хайде, крачета, да тичаме, да продължим да играем и да обичаме“,  призовава от сцената Поли Генова в ролята на грозното патенце. „На всички малки патета, които са омърлушени, които нямат дом, храна или приятели, искам да кажа, че има свобода“,  гласи друго от посланията.
 


Покани до училищата, детските градини и институциите, които се грижат за децата със специални потребности, са разпратени чрез РИО – Варна, и дирекция “Социално подпомагане”. Спектакълът е насочен основно към малчугани от 4 до 12 години, но по трибуните имаше и по-големи хора с проблеми в развитието. „Убедена съм в необходимостта такива мероприятия да се случват. Изкуството има лечебна сила, положителните емоции също. За децата със специални потребности е изключително ценна радостта да бъдат с връстниците си и да съпреживяват. Тази инициатива е само първата крачка. Ще продължим да искаме и да настояваме да се прави все повече за децата със специални образователни потребности“,  каза за „Черно море“ Венцеслава Генова, началник на РИО - Варна. 


Полина Петрова
снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна