IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
15:20 | 24 февруари 2023
Обновен: 11:03 | 20 септември 2024

Скаути от Варна събраха пари за деца с редки заболявания

С тях ще бъдат закупени лекарства, които не са финансирани от "Здравната каса"

По материала работи: Слав Велев
Скаути от Варна събраха пари за деца с редки заболявания

Снимка: Скаутски клуб "Владислав Варненчик" Варна

2500 лв. са успели да съберат на коледния базар през изминалата година децата от Скаутски клуб "Владислав Варненчик" Варна. Половината от сумата вече е преведена на Първа детска клиника в УМБАЛ " Света Марина" - Варна, за да бъдат закупени лекарства за децата с редки заболявания, нефинансирани от Здравна каса.

Със събраните средства се закупуват лекарства и тестове за деца с редки ендокринологични заболявания. Припомняме, че по време на кампанията бе съобщено, че са нужни лекарства като Синактен, Хидрокортизон, Декапептил и Лукрин депо. Липсва търговски интерес за регистрацията на лекарства за редки болести, когато става дума за такива на ниска стойност и за малък брой пациенти.

България е една от малкото страни в Европа в които съществува този проблем поради неадекватната лекарствена политика на правителството - най-вече високите такси за регистрация и поддържане на лекарствата на пазара, които правят възможно това само за скъпоструващи лекарства. За родителите остава възможността да набавят животоподдържащите лекарства от чужбина.

Коментари

Новини Варна