IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:11 | 3 юни 2015
Обновен: 03:50 | 26 октомври 2024

Кампания набира кръводарители сред студентите във Варна

Кръвният център и бъдещите медици в морската столица ще обучават доброволци

По материала работи: manager
Кампания набира кръводарители сред студентите във Варна

Кръвният център във Варна ще работи за активиране на доброволчеството у младите хора, съобщи за „Фокус” д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център за трансфузионна хематология. "Във Варна има голям брой висши училища и съответно много студенти. Твърде малко от тях обаче откликват по време на организираните кръводарителски кампании", коментира д-р Йорданова. Това е една от насоките, в които ще работи Кръвният център във Варна. Има идея за обучение на доброволци. Инициативата ще бъде съвместна между Студентския съвет на Медицинския университет във Варна и Центъра по трансфузионна хематология в града.

 

Д-р Жанина Йорданова посочи, че именно бъдещите медици са единствените студенти, които по собствена инициатива организират кампании по кръводаряване. Младежите се представят много активно. Със собствени средства отпечатват листовки. На територията на висшето учебно заведение има много мащабна информираност за кампанията. На последната кампания през пролетта, само в рамките на два дни са дарили кръв 60 души. Студентски съвет планира съвместно с Кръвния център във Варна още през есента да бъде организирано общо обучение между студенти от всички университети в града. Обучението ще се проведе в Медицинския университет и ще включва мултимедийни материали и широка разяснителна информация за кръводаряването. Д-р Жанина Йорданова коментира, че именно липсата на информация и разяснителни кампании са причина студентите да не се включват активно в кръводарителските кампании. 

Коментари

Новини Варна