IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
08:45 | 31 януари 2023
Обновен: 09:40 | 18 септември 2024

Спешна ситуация: Болно бебе транспортирано от Варна до София със "Спартан"

На борда на самолета пътува и медицински екип на болница Токуда

По материала работи: Слав Велев
Спешна ситуация: Болно бебе транспортирано от Варна до София със "Спартан"

Снимка: Bulgarian air force

Бебе на 10 месеца, което се нуждае от спешна медицинска помощ, беше транспортирано от СБАЛАГ “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Новороденото бебе беше транспортирано със самолет C-27J ”Spartan”, който беше оборудван със специален кувьоз и друга необходима животоспасяваща апаратура.

На борда на самолета пътува и медицински екип на болница Токуда, ръководен от д-р Радка Масларска, началник на Отделение по неонатология, чийто екип се грижеше за детето по пътя към София.

Специализираната медицинска евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

За пореден път мъжете и жените от Военновъздушните сили изпълниха своя дълг в условията на усложнена метеорологичната обстановка – обледеняване и мъгла. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер – капитан Митко Гергов. Те проявиха изключително висок професионализъм и отлично реализираха поставената задача. Благодарение на техните действия, в 13:30 часа самолетът се приземи успешно обратно на летище София. Беше даден шанс за бъдеще на един крехък живот. Бебето е вече в ръцете на медицинските специалисти от УМБАЛ „Токуда“.

Коментари

Новини Варна