IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
11:20 | 30 декември 2022
Обновен: 02:15 | 22 септември 2024

Прибраха туберкулозно болните от къщите им във Варна

Тубдиспансерът възобновява работа

По материала работи: Слав Велев
Прибраха туберкулозно болните от къщите им във Варна

Прибраха туберкулозно болните от къщите им във Варна. Това стана след като енергото пусна тока на „Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“. Лечебното заведение възобнови работата си. До решението се стигна след провелата се по-рано тази седмица, по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, среща между екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, и след решението на Общински съвет – Варна да отпусне до 1 млн. лева за погасяване на задълженията на белодробната болница.

Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала. Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си. Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а тези пациенти, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области, съобщават от МЗ.

Коментари

Новини Варна