Варна 18°
fallback
Новини Варна
13:15 | 15 октомври 2022
Обновен: 07:29 | 22 септември 2024

Силният вятър разпали пожара между Бенковски и Здравец

Спешно търсят доброволци за гасенето, да носят лопати и мотики

По материала работи: Слав Велев

Снимка: Фейсбук

Спешно се търсят доброволци, които да помагат при гасенето на пожара, който от няколко дни гори между варненските села Бенковски и Здравец. Това става ясно от публикации с призиви в социалните мрежи.

Вчера огънят е бил овладян, но вечерта са се разгорели нови огнища заради силния вятър, обясни за Moreto.net кметът на село Здравец Миглена Желева, която също участва в гасенето на горския пожар.

"Всеки е добре дошъл да помогне", каза Желева и допълни, че по възможност доброволците трябва да носят лопати, мотики или кирки.

В момента гори в посока Здравец. По думите ѝ вече няма опасност да бъдат засегнати къщи, каквато е имало преди два дни, тъй като пожарът се е върнал обратно в гората.

Доброволци в машини за пръскане също участват в акцията по гасенето.

Припомняме, че вчера от Североизточното държавно предприятие (СИДП) съобщиха, че над 300 декара широколистна гора в землищата на селата Бенковски и Здравец са засегнати от пожар, който гори от вторник. Огънят се е разгорял в труднодостъпен район на територията на ДГС - Варна и въпреки усилията на пожарникарите и горските все още има отделни огнища.

До тях може да се стигне само с пръскачки и тупалки и това забавя потушаването на огъня. Пожарът е низов и гората ще се възстанови, но е унищожен подраста на цялата територия.

В потушаването на пожара участват хора от ДГС - Варна, ДЛС - Шерба, ДГС - Цонево и ДГС - Суворово.

Автор на статията:
Слав Велев
Варна пожар силен вятър доброволци Бенковски здравец Миглена Желева силния вятър
0 коментара
fallback
fallback