Седмица на отворените врати ще проведе „Специализирана болница за активно лечение по пневмо – фтизиатрични заболявания" във Варна от 19 до 23 септември, съобщиха от здравното заведение.
В дните на отворените врати безплатно ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, както и консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица ще бъдат извършени прегледи и допълнителни изследвания.
Болницата се намира на ул. „Мануш войвода" 11А. Телефон за връзка: 052/656369.
Кампанията е по инициатива на Министерството на здравеопазването и е във връзка с изпълнение на програма „Подобряване устойчивостта на Националната програма по туберкулоза". Последната се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Днес, заболяването е проблем не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ. Всяка година заболяването е причина за смъртта на около 2 милиона души в света. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други).
Причинител на болестта е туберкулоз-ният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 години. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.
Най-чест източник на болестта са болните хора от туберкулоза, които отделят туберкулозните бактерии с храчките;Друг път на заразяване е от болни от туберкулоза животни (главно едър рогат добитък) и техните продукти. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. В храчките на болните се съдържат милиони бактерии. Заразата може да се пренесе и чрез праха по стаите и улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.Заразяване е възможно и по хранителен път - чрез консумация на мляко и/или месо, от болни крави при недостатъчна температурна обработка.
Симптоми
- Кашлица – тя може да продължи месеци, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес кашлицата се засилва и става влажна и мъчителна;
- Храчене – болните отделят храчки, понякога примесени с кръв;
- Отпадналост и безсилие – тези симптоми продължават дълго време.
- Температура – болните имат слабо повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци), като е възможно заболяването да протече и без температура;
- Изпотяване – то е обилно, особено нощно време;- Болки в гръдния кош – те се срещат при повечето болни между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;- Безапетитие – то води до намаляване на телесното тегло;
- Задух – този признак е характерен за напредналите стадии на болестта;
- Туберкулозата може да протече и напълно безсимптомно – в около 15% от случаите. При възрастни хора тя често наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване.
Рискови фактори
- Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;- Пребиваване продължително време в затворени помещения;
- Пушене и злоупотреба с алкохол;
- Съпътстващи заболявания като: хронични неспецифични заболявания на белите дробове (хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии и др.); диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния и други;
- Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата;
- Намалени съпротивителни възможности на организма като: прекарани инфекции (морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния и др.); непълноценно хранене и особено дефицит на белтъчини в храната; хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; някои физиологични състояния, при които са намалени защитните сили на организма (пубертет, кърмене, бременност и други);
- Носителство на вируса на СПИН.
Коментари