Варна 18°
fallback
Новини Варна
18:27 | 17 май 2015
Обновен: 13:31 | 26 октомври 2024

Безплатна станция за електромобили заработи във Варна

Батериите се зареждат за 6 часа, след което автомобилът може да измине около 100 километра

По материала работи: Слав Велев

Първата зарядна станция за електромобили във Варна вече работи. Инвестицията е на частна фирма, която се занимава с преустройство на автомобили с бензинови двигатели в електрически. Зареждането на ековозилата е безплатно.

 

Инвеститорите смело заявяват, че могат да превърнат всяка градска кола в екологична като сменят двигателя ѝ с вътрешно горене с електрически. Преустройството струва около 20 хиляди лева, като половината от сумата е за литиевите батерии. Още на втората година вложените средства се изплащат, защото няма разходи за гориво, масло и други консумативи.

 

“В момента десетина автомобила са минали през нашата фирма за преоборудване с нов модел литиеви батерии. Част от тях са на клиенти, останалите 3 броя са фирмени”, разказа Пламен Георгиев – съдружник във фирмата инвеститор, цитиран от БНТ.

 

Батериите се зареждат за 6 часа, след което автомобилът може да измине около 100 километра. Единственият недостатък е, че парното и климатикът в колата скъсяват пробега.

 

“Този електродвигател е почти необслужваем, ако му се сменят едни лагери на 10 години, например”, поясни Атанас Янков – съдружник във фирмата инвеститор.

 

Станцията може да зарежда и електрически скутери, които са все по-предпочитани за придвижване в градски условия. За да се премине към масово използване на електромобили обаче са необходими повече зарядни станции. За това е нужна финансовата помощ на държавата.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback