IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
13:30 | 21 февруари 2022
Обновен: 03:17 | 10 септември 2024

Ново читалище отваря във Варна - "С Тракия в сърцето"

В него има четири школи – по гайда, народно пеене, народни танци и поп и джаз пеене

По материала работи: Слав Велев
Ново читалище отваря във Варна - "С Тракия в сърцето"

Снимка: Черно море/АРХИВ

„С Тракия в сърцето“. Така се нарича най-новото читалище във Варна, което започна своята дейност в самия край на миналата година. Засега се помещава в близост до централната джамия, в пространство наето от известната тракийска фамилия Карбови. Имат четири школи и над 200 членове. Под тяхната шапка продължава дейността си женския народен хор „Тракия“ и младежката фолклорна група "Магда Пушкарова“. 

Заради пандемията от коронавирус от Тракийското дружество са свили силно дейността си и са освободили всички самодейци, разказва пред Радио Варна Звездемира Христова. Десетки години тя е свързана с дружеството, а сега е председател на новото читалище:

"Тракийци сме свикнали да сме заедно, да се събираме, естествен център на цялата ни художествена самодейност е Георги Германов, така че се обединихме около него, наехме едно малко помещение, пак от тракийска фамилия и продължихме нашата работа."

В читалището има четири школи – по гайда, народно пеене, народни танци и поп и джаз пеене. Скоро своята дейност ще започне и школата по изобразително изкуство, казва секретарят на „С Тракия в сърцето“ Калина Германова:

"Новото което е сега, искаме и школа по акордеон да създадем, по пиано, традиционните музикални школи, които по принцип си съществуват. Мислим в момента върху нещо свързано с арт терапия за възрастни, сега е много модерно – рисуват на чаша вино."

Поставили са си една много важна задача при сформирането на читалището – да бъдат привлечени всички потомци на известни тракийски фамилии във Варна:

"Големите фамилии, които навремето са започнали организираната тракийска дейност във Варна – Сапунджиеви, Карбови, братя Драгулеви, на леля Поля Терзистоева, на Витка Попова потомците и други. Искаме да ги поканим да дойдат при нас, да общуваме, да възродим тази традиция да сме заедно тракийци, защото ние когато сме заедно можем доста неща, това е показала почти столетната история на организираното тракийско движение във Варна."

Във фейсбук страницата на читалището ще бъдат публикувани имената на всички хора, на които се търсят потомците, допълни Звездемира Христова. 

През март календарът на новото читалище вече е наситен със събития – най-важната дата е Денят на Тракия – 26 март, когато ще бъде изнесен голям концерт.  

"Разбира се, идва първи март, Денят на самодееца, поканили са ни в Аспарухово, там ще го отбелязваме. За 3 март ще пътуваме до Велики Преслав, където правят възстановка на събитията от 3 март 1878 година. За нас много важно събитие ще бъде и да отбележим годишнината на нашия любим народен певец Георги Германов. Той през юли навършва достолепните 80 години."

„С Тракия в сърцето“ е читалище, което си поставя високи цели, но най-важната е да помогне на младите тракийци да научат своята история и вече вековния девиз „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

Чуйте целия репортаж на Александър Йорданов ТУК

Коментари

Новини Варна