Варна 17°
fallback
Новини Варна
13:00 | 1 февруари 2022
Обновен: 10:37 | 19 септември 2024

Варна се сбогува с Борислав Иванов

Учредяват конкурс за млади диригенти в памет на маестрото

По материала работи: Слав Велев

Варна се сбогува с маестро Борислав Иванов. Поклонението пред големия български диригент е днес. Тленните останки ще бъдат изложени от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера Варна. Погребалната церемония ще се извърши след това в централния гробищен парк на морския град.

Маестро Борислав Иванов почина на 90-годишна възраст на 22 януари в болница в Москва. 

По-рано от Държавна опера Варна обявиха, че учредяват международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“. Първото издание на конкурса вероятно ще е през 2023 г.. 

Маестро Борислав Иванов  достигна невероятните 70 сезона на диригентския пулт. Доайен на българските диригенти с най-много изяви в чужбина, той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Това е невероятна творческа биография, за която той беше удостоен с големи български и международни признания. През ноември му беше присъден и орден „Стара планина“, най-високата българска държавна награда, но за съжаление не доживя отличието да му бъде връчено лично от президента на България Румен Радев.

Автор на статията:
Слав Велев
Варна награда поклонение почина стипендия Маестро Борислав Иванов диригент 90 Борислав Иванов
0 коментара
fallback
fallback