IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
19:11 | 26 април 2015
Обновен: 20:47 | 2 септември 2024

Развиват рибарството във Варна с пари по европейски програми

Модернизират рибопреработвателно предприятие и обучават любители водолази

По материала работи: manager
Развиват рибарството във Варна с пари по европейски програми

Общо 460 000 лв. авансово са отпуснати за 4 проекта по мярка 4.1 „Развитие на рибарските общности“ на ОП „Рибарство” (2007-2013 г.), съобщиха от фонд „Земеделие”. Единият от тях е за финансиране на проект за провеждане на сертифициращи курсове за обучение на водолази любители, както и за изграждане на рибарник за любителски риболов в с. Юнак, община Аврен. Проектът на Местна инициативна рибарска група (МИГ) „Шабла – Каварна – Балчик“ също получи финансиране за изграждането на информационен център за популяризиране на туризма, природното, културното и историческото наследство. МИГ е форма на публично- частно партньорство между трите общини, юридически лица и физически лица, които извършват дейности в сектор „Рибарство“.

 

Авансово са преведени и 332 000 лв. за реализацията на проект за модернизация на рибопреработвателно предприятие във Варна. Общата инвестиция е на стойност малко над 1,1 млн. Лв., а одобрената субсидия е по мярка 2.6 на ОП „Рибарство”.

 

Припомняме, че извън забраната за риболовна дейност, която тече от 15 април със заповед на изпълнителния директор на ИАРА, остават три водоема във Варненска област, които могат да се ползват от любителите въдичари. Това са язовирите в Засмяно, Николаевка (големият) и Бозвелийско. Уловът на калкан е забранен до 15 юни, а на попчета (с мрежи) до 15 май.

 

Стефан Денков

 

Коментари

Новини Варна