IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:21 | 24 април 2015
Обновен: 00:37 | 4 септември 2024

Патриархът и делегации на 13 църкви пристигат във Варна

Празникът в пределите на Варненската и Великопреславска епархия е по повод 1150 години от покръстването на българите

По материала работи: Слав Велев
Патриархът и делегации на 13 църкви пристигат във Варна

Българският патриарх Неофит и делегации на 13 православни църкви пристигат във Варна на първи май. Визитата не е за Деня на труда, а по повод отбелязването на  1150 години от покръстването на българите. „В исторически смисъл тези събития са се случили именно в пределите Варненската и Великопреславска епархия. Затова и решението на Светия Синод и благословението на Българския патриарх Неофит бяха тези чествания да се проведат на наша територия. Във Варна ще посрещнем Негово светейшество, заедно със синодалните архиереи и официални делегации от всички православни църкви, които ще засвидетелстват своето чувство на съпричастност, на радост и на единство със Светата Българска православна църква“ – обяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 


Празничните събития са планирани за втори и трети май. Грандиозно честване на открито се предвижда на втори май в древната базилика в Старопрестолна Плиска. Началото на богослужението е 9.30, а службата ще се води от патриарх Неофит. За литургията гостува и представителният смесен хор при патриаршеския храм паметник “Свети Александър Невски” под диригентството на Димитър Димитров. За изпълнението на хора ще бъде издигната специална сцена в района на базиликата. „В края на богослужението Негово Светейшество ще огласи послание патриаршеско и синодално по повод празника и ще стане награждаването по решение на Светия Синод на министър председателя Бойко Борисов с църковен орден „Свети Цар Борис“, на негово величество цар Симеон II с църковен орден „Приподобни Иван Рилски“ и г-н Емил Велинов директор на дирекция Вероизповедание с църковен орден „Св.Св. Кирил и Методий“. На службата ще присъстват и ще служат представители на всички поместни православни църкви – Цариградската вселенска патриаршия, Александрийската, Антиохийската, Московската, Грузинската, Сръбската, Румънската патриаршии, Киевския митрополит Онуфрий, представители на Кипърската и Атинската архиепископии, както и на Полската и Албанската православни църкви. Очакваме потвърждение от Чешката“ – каза още митрополит Йоан. 

 


Тържествата на втори май приключат във Варна с концерт, организиран от Варненската и Великопреславска света митрополия в операта на град Варна. Проявата ще е със свободен вход. Концертът ще бъде открит с рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров. След това хорът на варненските момчета и младежи ще изпълни пет църковни песнопения под диригенството на Дарина Кроснева. Концертът ще завърши с шест песнопения на представителният смесен хор при патриаршеския храм паметник Свети Александър Невски, под диригентството на доц. Димитър Димитров.

 


За трети май е предвидена света литургия в митрополитската катедрала. Службата ще води Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На нея ще присъстват всички свети гости на честванията. Тържеството по повод 1150 години от покръстването на България ще уважат още грузинският, гръцкият и руският посланик. 

 

Полина Петрова

снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна