IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:47 | 24 април 2015
Обновен: 06:36 | 2 септември 2024

Председателят на ВКС Лозан Попов: Впечатлен съм от работата на Варненския апелативен съд

Новият шеф на Върховния касационен съд се съгласи, че варненските съдилища са изключително ощетени откъм база

По материала работи: Златина Добрева
Председателят на ВКС Лозан Попов: Впечатлен съм от работата на Варненския апелативен съд

„Впечатлен съм от работата на Варненския апелативен съд. За мен това е съдът, който работи отлично, бързо и качествено. Председателят Ванухи Аракелян е успяла да създаде прекрасен колектив. Тук усетих добрия дух, колегиалност и професионализъм и резултатите го доказват.” Това каза вчера председателят на ВКС Лозан Панов, след като прие годишния отчет на апелативните магистрати в морската столица.

Новият шеф на Върховния касационен съд се съгласи, че варненските съдилища са изключително ощетени откъм база и заяви, че ще подкрепи лично инициативата за изграждането на нова Съдебна палата във Варна.

„23-ма съдии работят в една съдебна зала. Това е много показателно. Варненските са много ощетени в това отношение. Ако искаме качествено правораздаване, трябват и качествени условия за труд“, каза Панов.

Според годишния отчет на магистратите цели 84 процента от решенията на Варненския апелативен съд са потвърдени от последната възможна инстанция в България – ВКС, изменени са 10 процента от решенията, а 6 процента са отменени и върнати за ново разглеждане. Нараснало е натоварването на наказателното отделение. През 2014 г. апелативните магистрати приключиха няколко много сложни дела с фактическа и правна сложност като „Килърите“, убиеца на полицай Филипов Йордан Петров, „Газтрейд“, делото за козирката... От всички приключени 398 дела са обжалвани само 97, като 75 процента от тях са с потвърдени присъди.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна