IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:01 | 24 април 2015
Обновен: 10:38 | 1 септември 2024

Шефът на Спортния диспансер: Пациентите ни намаляват

Спортният министър иска да задължи състезателите да ползват специализирани лечебни заведения

По материала работи: Златина Добрева
Шефът на Спортния диспансер: Пациентите ни намаляват

Спортът във Варна вече не е толкова добре финансиран, колкото беше преди. Това се отразява пряко на възможностите на спортистите да ползват услугите на нашия диспансер, заяви по време на заседанието на комисията по собственост и стопанство управителят на “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина I” д-р Лазар Пашков. Той отчете, че работата на лечебното заведение е намаляла значително и заради появата на конкурентни частни центрове на територията на Варна.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев вече е наясно, че извън спортните диспансери медицинската помощ често е фиктивна.

„Няма регламент за проблем, който съществува от 13 г., и касае спортните лечебни заведения. Никой не му е обърнал внимание досега. Съгласно Закона за физическото възпитание и спорта задължителните медицински прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването. Записано е в закона, но не са определени. Решение на Министерския съвет за определяне на лечебни заведения, като спортни такива, липсва. Т.е. всеки един преглед, който се прави, поне повечето прегледи, са проформа. Отиваш при личния лекар, бие ти печат, а дали те е прегледал, не е ясно. Това нещо го забелязахме и започваме работа с колегите от здравеопазването", каза Красен Кралев пред журналисти.

Определянето на спортни лечебни заведения ще задължи състезателите да извършват цялостни прегледи при специалисти и с неоходимата апаратура за хора, извършващи големи натоварвания.
Въпреки намалението на дейността и недотам лоялната конкуренция дружеството е успяло да приключи отчетната 2014 г. с печалба в размер на близо 2000 лв.

Медицинският център осъществява специализирана извънболнична помощ в областта на спортната медицина, която включва задължителни профилактични прегледи по Наредба 8 на Министерството на здравеопазването, функционална диагностика, физиотерапия, рехабилитация, спортна травматология, клинична лаборатория и антидопингов контрол.

Здравното заведение осигурява и медицинско наблюдение на спортните състезания от календара на община Варна, както и на национални и международни спортни прояви на територията на града.

Коментари

Новини Варна